Awokado dla dzieci – kiedy i jak podawać?

Awokado można wprowadzać do diety dziecka już od 7 miesiąca i naprawdę warto to robić. Dieta małego dziecka powinna być gęsta odżywczo i energetycznie, tak aby w małej objętości dostarczyć dziecko dużo składników odżywczych, ale również sporo kalorii, niezbędnych dziecku do prawidłowego wzrostu.

Awokado doskonale spełnia te warunki. Jest bogate w zdrowe tłuszcze, witaminy K, E, C oraz z grupy B, a także minerały, takie jak potas, magnez, cynk, mangan. Oraz ma sporo kalorii (około 200 kcal na 100 g).

Więcej o korzyściach z jedzenia awokado i  o tym jak je kupować i przechowywać pisałam w tekście „Wszystko co chcesz wiedzieć o awokado„. Teraz skupimy się na pomysłach dla małych dzieci.

Nawyki żywieniowe naprawdę kształtują się już w pierwszych latach życia. Warto aby w tym czasie dziecko poznało różnorodne smaki i konsystencje potraw. Nie czekaj z wprowadzeniem awokado, tylko dlatego że w czasach naszego dzieciństwa nie było ono dostępne w sklepach.

.

Jak zacząć podawać awokado małym dzieciom?

Papka z awokado – to najprostszy sposób dla najmłodszych dzieci. Surowe, dojrzałe awokado rozgnieć widelcem na papkę. Możesz podać ją jako samodzielny element posiłku lub dodać do zupki (dodaj rozgniecione awokado już na talerzu dziecka).

Kawałki awokado – awokado pokrojone w kawałki możesz podać dziecku bez żadnych innych dodatków.

Awokado z bananem – rozgniecione awokado wymieszaj z rozgniecionym bananem.

Awokado z gotowanym jabłuszkiem – obrane i pokrojone jabłko ugotuj w małej ilości wody na puree, po ostudzeniu wymieszaj z awokado.

Awokado z gruszką i kaszą jaglaną – awokado i gruszkę rozgnieć widelcem i wymieszaj z ugotowaną kaszą jaglaną.

.

Pomysły dla starszych dzieci:

Czekoladowy budyń z awokado – 1/2 awokado zmiksuj z dojrzałym bananem i łyżeczką kakao. Krem można wykorzystać jako samodzielny deser albo nadzienie do naleśników.

Pesto z awokado i bazylii – 1/2 awokado zmiksuj z 5 łodyżkami świeżej bazylii, 3 łodyżkami natki pietruszki, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, 1 ząbkiem czosnku, 2 łyżkami płatków migdałowych. Pesto wymieszaj z ugotowanym makaronem.

Koktajl z awokado – zmiksuj na koktajl 1/2 awokado, 1 dojrzały banan, pół szklanki mleka, garść liści szpinaku. Awokado zagęszcza koktajle i nadaje im fajnej maślanej konsystencji.

Pasta z awokado i papryki – 1/2 awokado wymieszaj zmiksuj z 1/4 czerwonej papryki i 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Pastę podawaj na pełnoziarnistym chlebie.

Kanapka z awokado – dojrzałym awokado posmaruj pieczywo i połóż ulubione dodatki dziecka (kiełki, pomidor, papryka lub ketchup). Kanapki z awokado to ulubione kanapki całej naszej rodziny. Hania zjada je z ketchupem, a ja ze szczypiorkiem lub rzodkiewkami.

awokado

Co jeszcze możesz zrobić?

Zachęcam do eksperymentowania w kuchni. Awokado nie musi być głównym składnikiem dania, możesz wykorzystać je jako dodatek, do sałatek warzywnych, koktajli. Awokado pokrojone w kawałki możesz położyć na dowolnym daniu obiadowym (np. na makaronie czy ryżu z warzywami). Kiedy czujesz, że potrawa przygotowana dla dziecka może mieć za mało tłuszczu lub kalorii, dołóż mu kilka plasterków awokado.

Jeszcze jedna uwaga na koniec. Samo jedzenie awokado nie zagwarantuje, że Twoje dziecko zdrowo się odżywia. Zawsze pamiętaj o całości, czyli o wszystkich posiłkach w ciągu dnia, tygodnia czy miesiąca. Tym, co pomoże Ci w ten sposób myśleć o każdym posiłku są 4 najważniejsze zasady zdrowego odżywiania. Poznaj je i daj swojej rodzinie to co najlepsze.

.

Znasz kogoś, kto skorzysta z tego zestawienia? Udostępnij proszę :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *