Babeczki z granoli z daktylowym kremem

Chrupiące babeczki z granoli z daktylowym kremem

Chrupiące babeczki z granoli z daktylowym kremem

W letnie popołudnie na werandzie czy tarasie czas jakby się zatrzymuje. Bardzo lubię ten moment, kiedy cała rodzina zbiera się przy stole na wspólne rozmowy i śmiechy. Słońce nie jest już takie intensywne, kolory stają się bardziej intensywne i cały świat robi się piękniejszy, a człowiek spokojniejszy. Oczywiście nie może zabraknąć pysznego deseru ze świeżymi owocami. Dzisiaj kolejny przepis na taki zdrowy deser, którym możecie zastąpić kupne lody czy ciastka.

Chrupiące babeczki z granoli z daktylowym kremem można również zjeść na śniadanie. Jeśli robiliście już granolę z mojego przepisu, to babeczki również nie sprawią Wam problemu. Robi się je bardzo podobnie, jedynie nie polecam dodawać całych orzechów, ponieważ są za duże i ciężko będzie uzyskać kształt babeczki.

Z podanych proporcji upiekłam 10 małych babeczek, zostało mi około 1/3 masy do której dodałam migdały i upiekłam jako granolę.

Składniki na babeczki:
– 1 szklanka płatków owsianych
– 1/4 szklanki pestek słonecznika
– 1/4 szklanki pestek dyni
– 1/4 szklanki wiórków kokosowych
– 1/4 szklanki ekspandowanego amarantusa
– 1 duży dojrzały banan
– 2 łyżki wody/mleka/soku owocowego

Wykonanie:
1. Banana zmiksuj z odrobiną wody lub soku.

2. Pozostałe składniki wymieszaj w dużej misce. Dodaj zmiksowanego banana i ponownie wymieszaj.

3. Tak powstałą masę nakładaj do foremek i ugnieć mocno palcem, tak aby masa przybrała skład foremki. Pozostaw zagłębienie w którym umieścisz krem.

4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Babeczki powinny się ładnie zrumienić.

5. Po ostudzeniu wyjmij z foremek, nałóż krem i udekoruj świeżymi owocami.

.

Do babeczek przygotuj zdrowy czekoladowy krem, spróbuj jednej z tych wersji:

naleśniki.png

Najprostszy krem z daktyli i orzechów

krem_czekoladowy2-600x350

Krem z dyni

krem_awokado-600x350

Krem z awokado

.

.

.

.

.

.

.

.

Lubisz letnie wieczory na tarasie? Masz jakieś szczególne wspomnienia? Ulubione desery?

 babeczki_z_granoli1.png

6 Comments

  • Agata Posted 12 lipca 2016 11:34

    Ha, mam WSZYSTKIE, dokładnie wszystkie składniki i chyba już wiem, co dziś upiekę:) Dziękuję za inspirację!

    • Marysia Pabich Posted 12 lipca 2016 11:36

      Super 🙂 A u mnie właśnie się piecze ciasto drożdżowe z mlekiem kokosowym 🙂

      • Karola Posted 17 lipca 2016 20:38

        z jakiej firmy polecacie mleko kokosowe?

        • Marysia Pabich Posted 17 lipca 2016 20:49

          Ja kupuję w LIDLu ponieważ dobrze się ubija. Ale nie polecamy używać tego mleka często, do naturalnego kokosa to mu daleko.

  • Agnieszka Posted 2 września 2017 19:44

    Dopiero dzisiaj odkryłam ten blog i jestem zachwycona przepisami. Poszukuję właśnie inspiracji na drugie śniadanie do szkoły dla córki. Niestety nie jadą bananów, bardzo przeszkadza jej ich zapach. Podpowiedź mi proszę czy mogę czymś go zmienić?
    Pozdrawiam serdecznie:)

    • Marysia Pabich Posted 3 września 2017 07:28

      Agnieszka, możesz zrobić granolę w tradycyjny sposób, czyli z olejem i cukrem (innym słodzikiem). Ale polecam najpierw spróbować z bananem, zdecydowanie zdrowsza wersja i banana zupełnie nie czuć w smaku. Nie wiem jak niestety jak z zapachem, bo nie jestem na niego wyczulona.
      Cieszę się, że moja strona się podoba 🙂 Tekst tylko o drugich śniadaniach będzie we wrześniu. Zapraszam do zaglądania 🙂

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *