Bananowe śniadanko wymyśliliśmy już dawno temu. Początkowo kupowaliśmy gotową granolę i mieszaliśmy ją z bananowym koktajlem. Później jednak postanowiliśmy granoli nie kupować ze względu na dużą zawartość cukru i tłuszczu, na jakiś czas to śniadanie zniknęło z naszego domu. Od kiedy zaczęłam sama robić domową granolę, znowu możemy cieszyć się tym smakiem. Zimą najbardziej lubię ciepłe śniadanie i gotowaną owsiankę ale od czasu do czasu robię też tę wersję bo wiem jak bardzo lubią ją Tomek 🙂
Mnie najbardziej smakuje wersja z kiwi, które przełamuje słodki smak granoli i koktajlu. Jeśli tylko mam je w domu zawsze dodaję do tego śniadania.
Składniki (na 3 osoby):
– 2 dojrzałe, duże banany
– 300 ml mleka roślinnego (np. domowego migdałowego)
– 2 łyżki siemienia lnianego
– 2 łyżki sezamu
– domowa granola (przepis znajdziesz tutaj)
– 1 kiwi (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Banany, mleko, siemię lniane i sezam umieść w blenderze i zmiksuj. Jeśli używasz blendera wysokoobrotowego dodaj kilka kostek lodu aby całość się nie podgrzała.
2. Przelej koktajl do misek. Powinien być gęsty, taki do jedzenia łyżką a nie do picia.
3. Wsyp granolę i dodaj pokrojone kiwi.
Smacznego 🙂