Batony energetyczne według Scotta Jurka

3

Kolejny sprawdzony przeze mnie przepis z książki Scotta Jurka, czekoladowe batony energetyczne z czerwoną soją. Scott poleca zabierać je na długie treningi, nie testowaliśmy ich jeszcze w takich warunkach ale sprawdziły się podczas wędrówek po górach, dostarczając białka i węglowodanów.

Batony są twarde, zbite i się nie kruszą. Można je podać jako normalne ciasto na deser. Udekorowane polewą czekoladową i orzechami jedliśmy nawet w święta. Listę składników lekko zmodyfikowałam, w oryginale były trudne dostępne u nas jagody goji, które można zamienić na rodzynki lub drobno pokrojone dowolne orzechy.

Składniki:
– 200g suchej fasoli adzuki (około 450-500g po ugotowaniu)
– 1 dojrzały banan
– 20 suszonych daktyli
– 1 szklanka dowolnej mąki pełnoziarnistej (w oryginale pół na pół jęczmienna i ryżowa)
– 1 szklanka mleka roślinnego (w oryginale pół na pół ryżowe i kokosowe)
– 3 łyżki syropu klonowego lub innej substancji słodzącej (ja używam ksylitolu)
– 6 łyżek kakao
– 1/2 szklanki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
– 1/3 szklanki płatków migdałowych, drobno pokrojonych dowolnych orzechów lub rodzynek
– 8 kawałków gorzkiej czekolady

1. Fasolę namocz na noc i ugotuj do miękkości . Fasolę adzuki jako jedyną można gotować w wodzie w której się moczyła.

2. Daktyle drobno pokrój i zalej wrzątkiem na 30 minut. Odcedź.

3. W dużej misce umieść fasolę, banana, mąkę, mleko, kakao, ksylitol i daktyle, zmiksuj blenderem. Jeżeli masa jest bardzo gęsta dodaj trochę wody lub mleka.

4. Dodaj migdały, drobno posiekaną czekoladę, wiórki kokosowe i wymieszaj.

5. Wylej na blaszkę i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 40 minut.

6. Po wystudzeniu schłodź w lodówce, dzięki czemu batony energetyczne będą bardziej zwarte i nie będą się kruszyć. Gotowe

.

W książce Scotta Jurka „Jedz i biegaj” znajdziesz wiele innych przepisów, które warto wypróbować. Polecamy :)

batony2

.

Niektóre odnośniki w tym artykule zawierają linki partnerskie. Kupując poprzez nasze linki partnerskie wspierasz nas i pomagasz nam prowadzić tego bloga i propagować zdrowy styl życia - dziękujemy! :) Jednocześnie pamiętaj, że zawsze polecamy tylko produkty, z których sami korzystamy i wiemy że są naprawdę warte uwagi.

.

3 Responses

    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Na tej stronie są tylko dobre przepisy 😉 A tak na serio, to robiłam te batony jako ciasto na święta, dodałam tylko polewę czekoladową i orzechy na wierzchu. Wszystkim smakowało :)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *