Burgery z ciecierzycy i kukurydzy

4

Jeśli znudziły Ci się już kotlety z soczewicy i szukasz nowego smaku, polecam burgery z ciecierzycy i kukurydzy. Mają charakterystyczny smak skórki z cytryny, a za sprawą kukurydzy są lekko słodkie. Idealne połączenie smaków i dodatkowo piękny kolor.

Jak do każdego nowego smaku i do tego musiałam się przyzwyczaić. Pierwszy kęs wydał mi się dziwny ale już drugi burger smakował wyśmienicie. A drugiego dnia uznałam, że to najlepsze wegańskie kotlety jakie jadłam.

Składniki na kotlety (około 8 sztuk):
– 1 i 1/2 kubka ugotowanej ciecierzycy
– 1 puszka słodkiej kukurydzy
– 1/2 pęczka natki pietruszki
– 3 łyżki mąki (u mnie owsiana)
– skórka otarta z cytryny
– 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
– ½ łyżeczki mielonej kolendry
– 1 łyżka oleju
– sól, pieprz

Wykonanie:
1. Ciecierzycę namocz na noc w zimnej wodzie. Rano ugotuj do miękkości.

2. Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W misce umieść wszystkie składniki i zmiksuj na gęsta masę.

3. Z masy formuj kotlety, układaj na blaszce z papierem do pieczenia. Piecz około 30-40 minut w 180 stopniach. Burgery nie wymagają odwracania w trakcie pieczenia.

Burgery możesz jeść w upieczonej bułce lub tradycyjnie z ziemniakami/kaszą i surówką. Smacznego!

Przepis inspirowany burgerem ze strony www.jamieoliver.com. Jamie Oliver też uważa, że to najlepsze na świecie wegańskie burgery.

Daj znać czy Tobie też smakowały :)

burgery

burgery1

Jeśli podobał Ci się ten post podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękujemy :)

4 Responses

  1. Marta

    Właśnie jesteśmy po obiedzie. Zrobiłam te kotlety ale zamiast ciecierzycy dałam kasze jaglaną i trochę więcej mąki – są przepyszne!! Mają fajną konsystencję po upieczeniu. Przed pieczeniem były mocno lepkie i wilgotne ale po upieczeniu wierzch był chrupki a środek mięciutki i delikatnie wilgotny :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *