Wszystko co chcesz wiedzieć o awokado!

19

Polska nazwa awokado to gruszka smaczliwka. Roślina ta pochodzi prawdopodobnie z Peru, gdzie hodowano ją już około 8 tys. lat temu. Na  świecie uprawia się ponad 500 jej odmian. Ostatnio robi się coraz popularniejsza i lepiej dostępna w naszych sklepach. Warto z tego skorzystać i włączyć awokado do swojej diety.

Zanim jednak przejdziemy do informacji o awokado, to już teraz wszystkich zainteresowanych zdrowym odżywianiem zapraszamy do pobrania darmowego mini-poradnika 4 zasady zdrowego odżywiania >>

.

Dlaczego warto jeść awokado?

Korzyści z jedzenia jest wiele:
– chroni przed nowotworami,
– poprawia kondycję skóry (stymuluje produkcję kolagenu, który wygładza zmarszczki),
– chroni serce i układ krwionośny,
– zapobiega zmęczeniu i depresji.

A to wszystko dzięki zawartości:
– potasu,
– witamin A i E (przeciwutleniacze),
– witamin z grupy B,
– błonnika,
– nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Z powodu wysokiej zawartości tłuszczów awokado jest dość kaloryczne (około 160-210 kcal na 100 g), czyli znacznie powyżej wartości dla innych warzyw. Są to jednak zdrowe tłuszcze, których nie trzeba się obawiać, dlatego kaloryczność nie powinna być powodem rezygnacji z awokado :) To prawdziwa bomba odżywcza!

.

Jak jeść awokado?

Przede wszystkim owoc należy jeść dojrzały. Niedojrzały jest po prostu niesmaczny.

W zależności do czego awokado jest potrzebne, można je:
– przekroić na pół i wybierać łyżeczką,
– przekroić na pół, obrać i pokroić w plasterki lub kostkę,
– odkroić czubek i wyjadać łyżeczką jak jajko na miękko :)

Awokado można podawać dzieciom już od 7 miesiąca życia.

Sprawdź moje ulubione przepisy z awokado (również na słodko) oraz przepisy z awokado dla dzieci :)

.

Jak poznać czy owoc jest dojrzały?

Dojrzałe awokado jest miękkie w dotyku, a kawałek łodyżki na czubku łatwo odchodzi. Jeżeli po wyjęciu szypułki awokado jest ciemne to znaczy, że jest już przejrzałe i nie należy go kupować. Lepiej kupić za twarde i poczekać aż dojrzeje w domu.

W zależności od odmiany owoc może mieć zieloną lub prawie czarną skórę. Odmiany z zieloną skórką nie powinny mieć na niej ciemno brązowych lub czarnych, bardzo miękkich miejsc, przeważnie oznacza to, że owoc zaczyna już się psuć. Odmiany z brązową skórką (odmiana Hass) mają ją bardziej twardą, ale pomimo tego są w środku dojrzałe. Przeważnie jeżeli skórka jest już brązowa oznacza to, że owoc jest dojrzały. Ta odmiana bardziej mi smakuje, ale niestety jest też droższa.

Kilka razy zdarzyło mi się kupić awokado, które pomimo trzymania w szufladzie długo nie chciało dojrzeć. A po przekrojeniu było twarde i miało rybi posmak. Nie wiem z czego to wynika, ale niestety cały owoc wylądował w koszu :( Najlepiej zapamiętać miejsce zakupu lub nazwę odmiany i już tam nie kupować.

.

Jak przechowywać cały owoc?

Twarde awokado można dość długo przechowywać w lodówce. Ten sposób przydaje się jeżeli kupisz w promocji większą ilość i nie chcesz aby wszystkie dojrzały w tym samym czasie. Trzymane w lodówce praktycznie nie dojrzewa lub robi to bardzo wolno.

Jeżeli chcesz aby awokado dojrzało schowaj je do ciemnej szuflady. Proces dojrzewania można przyspieszyć trzymając awokado w papierowej torebce razem z dojrzałym bananem. Awokado może dojrzewać kilka dni, ale kiedy jest już dojrzałe należy je szybko zjeść lub przełożyć do lodówki, dlatego lepiej codziennie sprawdzać czy awokado jest już miękkie – inaczej można przegapić ten moment i niestety awokado będzie przejrzałe.

.

Jak przechowywać rozkrojony owoc?

Nie zawsze chcemy zjeść całe awokado od razu, powstaje wtedy problem jak je przechować aby nie ściemniało. W internecie możecie spotkać wiele sposobów, np. skrapianie sokiem z cytryny, pokrywanie cienką warstwą oleju, zanurzanie w wodzie. Jak zawsze każdy z nich ma swoim zwolenników i przeciwników, cytryna i olej mogą zmienić smak awokado, a po zanurzeniu w wodzie robi się ono ciapciowate.

W jednym wszystkie sposoby są zgodne, należy schować tę połówkę, przy której została pestka. Ja taką połówkę chowam w szczelnym plastikowym pojemniku razem z kawałkiem cebuli i przechowuję w lodówce nawet przez kilka dni. Ciemnieje minimalnie, a smakuje tak samo!

jak przechowywać awokado

.

Awokado nie tylko do jedzenia :)

Dzięki wysokiej zawartości witamin A i E można z niego przygotować maseczkę, która odżywi skórę, a z pestki można w domowych warunkach wyhodować własne drzewko :) Niestety nie będzie owocować ale może być fajną ozdobą mieszkania.

Mam nadzieję, że choć trochę zachęciłam Was do jedzenia awokado. Jak z każdym nowym smakiem, początkowo można go nie lubić, ale później jest tylko lepiej. Ja już jestem zakochana po uszy :)

awokado_odmiany

.

SZUKASZ POMYSŁÓW NA ZJEDZENIE AWOKADO?
Ebook o zielonych koktajlach

Awokado świetnie pasuje do zielonych koktajli:)

Szybkie przygotowanie, wspaniały smak, moc witamin, mnóstwo energii!

Pyszne przepisy, praktyczne wskazówki i garść porad znajdziesz w naszych e-booku Sekrety Zielonych Koktajli.

.

19 Responses

  1. Karolina

    Ja awokado uwielbiam, wyjadam łyżeczką ze skórki bez żadnych dodatków 😀 a dla innych robię pasty – albo z karobem/kakao i miodem, albo z cytryną i przyprawami. Czasem to z cytryną ciemnieje, czasem nie, a czasem robi się prawie czarne już po kilku godzinach. Nie wiem, od czego to zależy.

    Też zdarzyło mi się kilka razy kupić to dziwne, ciągle twarde awokado. Jedno po przekrojeniu było zwyczajnie niedojrzałe, drugie potrzymałam duuużo dłużej (zdążyłam już kupić i zjeść inne), i ciągle było twarde, a po przekrojeniu środek zaczynał się już psuć. I tak było niedobre :( może to jakaś dziwna odmiana, ciągle twarda i z dziwnym posmakiem?

    Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Albo odmiana, albo może zerwane za wcześnie… Nie wiem. Ale szkoda, że takie się trafiają bo ktoś może się zrazić na początku swojej przygody z awokado.

      Odpowiedz
    • Iza

      My ostatnio pechowo trafiliśmy – na zewnątrz wydawało się dojrzałe w sam raz, a po przekrojeniu okazywało się brązowe i smakowało jak drewno. Ale teraz już wiem, dlaczego. Dzięki Marysiu, super artykuł.

      Odpowiedz
  2. Daria

    a czy zjadacie pestke awokado w koktajlu np. zielonym przygotowanym w vitamixie? co o tym sądzicie?

    Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Czytałam w książce, że tak się da. Chyba Rich Roll tak pisał, ale z tego co pamiętam chodziło raczej o pokazie mocy Vitamixa, a nie o zalety tej pestki :) Skoro pestki dyni czy słonecznika są takie zdrowe to może awokado też? Ale to chyba nie zostało zbadane, bo nigdzie nie widziałam nic na ten temat. My w każdym razie nie próbowaliśmy miksować.

      Odpowiedz
  3. Mariusz

    A co zrobić z awokado jak są ciemne plamy w środku? Skąd się one biorą i czy można zjeść taki owoc? Mi się taki czasem trafia, po przekrojeniu jest jeszcze twardy i ma ciemne plamki.

    Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Niestety ciemne plamy prawdopodobnie świadczą o tym, że owoc jest już przejrzały. Jest taka dziwna odmiana, ciągle twarda i z dziwnym rybnym posmakiem.
      Jeśli awokado, które masz smakuje dobrze i nie ma pleśni, to myślę, że możesz je zjeść.

      Odpowiedz
  4. magda

    hej,
    wydawało mi się, że moje awokado jest już wystarczająco dojrzałe do guacamole jednak po przekrojeniu jest na tyle twarde, że ciężko je rozdzielić od pestki. Co teraz?:(

    Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Powiesz szczerze, że nie wiem na jakiej zasadzie są ustalane te zalecenia dla dzieci. W innej książce znalazłam teraz, że można wprowadzać między 6 a 9 miesiącem.

      Odpowiedz
      • Magda

        Aha, bo właśnie ja też nie spotkałam się z tym, że trzeba czekać z podaniem awokado a właśnie zamierzałam podać mojemu 7miesięcznemu synkowi bo mamy polecają, że dzieci je lubią z chlebem.

        Odpowiedz
        • Ewelina

          My wlasnie wczoraj sprobowalismy awokado (koniec piatego miesiaca). Wg. naszego pediatry przygode z awokado mozna zaczac juz w czwartym miesiacu, ale poczekalam troche dluzej.
          Bardzo mu smakowalo juz za pierwszym razem :)
          Pozdrawiam

          Odpowiedz
  5. Doris

    Polecam wam zmiksować 2-3 awokado z mlekiem sojowym lub migdałowym z dodatkiem 1 łyżki miodu i opcjonalnie
    1-2 szt orzecha brazylijskiego. Pychota.
    Nie ma lepszego koktajlu na
    śniadanko. A awokado dojrzewa szybko zawinięte w gazetę
    ponieważ farba drukarska
    przyspiesza proces dojrzewania. Taka ciekawostka.
    Oczywiście nie kolorowe gazety tylko te „czarno-białe”.

    Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Dzięki za przepis na koktajl, u nas awokado na słodko tylko w wersji z kakao, więc czas spróbować coś nowego. Dwa właśnie dojrzewają w szufladzie, ale bez gazety 😉

      Odpowiedz
  6. OLA

    Dopiero od niedawna (od narodzin synka, który ma alergią na bmk) interesuję się awokado i nie potrafię kupić dobrego, dojrzałego awokado. Wszędzie, gdzie je spotykam, są twarde a po przekrojeniu, zielone. Jak wybrać dobry owoc i gdzie go kupić?

    Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Ola, bardzo ciężko jest kupić awokado dojrzałe, szczególnie te zielone odmiany. Najlepiej kupić twarde i trzymać w szufladzie aż zmięknie. Ja najczęściej kupuję w LIDL.

      Odpowiedz
  7. Dote

    A jak jest z mrożeniem? Planowałam pokroić miąższ w kawałki i tak zamrozić, ale znalazłam jedynie informacje o mrożeniu w formie papki wymieszanej z sokiem z cytryny.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *