Chrupiące ciasteczka z płatków owsianych

2

Mamy już na stronie dwa przepisy na ciasteczka owsiane, oba wymagają jednak zmielenia płatków na mąkę, co może być problemem dla części osób. Dlatego dzisiaj dzielę się przepisem, w którym płatki owsiane zostają w całości. Jedyny wymagany sprzęt to blender, do zmiksowania pomarańczy i jabłka.

Chrupiące ciasteczka z płatków owsianych z tego przepisu wykorzystuję w sytuacjach awaryjnych, kiedy mam ochotę na coś słodkiego, a nie przygotowałam nic wcześniej. Składniki są dokładnie takie same jak w owsiance (którą robię co drugi dzień), więc zawsze mam je w domu. Samo przygotowanie zajmuje tylko chwilę, a potem trzeba poczekać, aż się upieką i prawie od razu można je jeść.

Te ciasteczka możesz wykorzystać również na śniadanie :) Jeśli rano nie masz czasu nawet na ugotowanie owsianki (chociaż zajmuje tylko 10 minut – sprawdź tutaj), to możesz wieczorem zrobić ciasteczka, zapakować do pudełka i zjeść w czasie podróży lub już  w pracy, czy szkole. Nie ma w nich dodatkowego cukru ani tłuszczu :)

Składniki:
– 2 szklanki płatków owsianych (całych lub górskich)
– 1/2 szklanki ziarenek słonecznika
– 1/2 szklanki pestek dyni
– 1/2 szklanki orzechów i migdałów (pomieszanych w dowolnych proporcjach)
– 1/2 szklanki wiórków kokosowych
– 1 pomarańcza + 6 suszonych daktyli (możesz zamienić na 1 banana i odrobinę wody)
– 1 jabłko

Wykonanie:
1. Suche składniki wymieszaj w misce.

2. Pomarańczę, jabłko i daktyle zmiksuj blenderem. Jeśli masz słabszy blender, namocz wcześniej daktyle (wystarczy pół godziny moczenia w gorącej wodzie).

3. Przelej uzyskany mus do miski i wymieszaj. Jeśli masa jest za rzadka, aby formować z niej ciasteczka, to dodaj więcej płatków.

4. Łyżką nabieraj masę i rozkładaj na papierze do pieczenia, formując małe ciasteczka.

5. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut. Ciasteczka powinny się ładnie zrumienić, wtedy będą chrupiące.

Smacznego :)

ciasteczka_owsiane.png

2 Responses

    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Agnieszka, nie jestem zwolenniczką liczenia kalorii, dlatego nie podaję tego przy swoich przepisach. Możesz policzyć to w darmowych aplikacjach, np. w Cronometr.com

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *