Ciasto bananowe

2

To ciasto jest jednym z pierwszych wypieków jakie zrobiłam bez jajek i mleka. Na stałe weszło do naszego jadłospisu przede wszystkim dlatego, że jest bardzo smaczne i zdrowe. Nie ma w składzie cukru białego, brązowego ani żadnego innego zamiennika, cała słodycz pochodzi z bananów i suszonych daktyli.

Inne zalety to:
– tylko pełnoziarnista mąka i płatki owsiane
– szybkie i proste wykonanie
– potrzebne składniki zawsze są w domu
– łatwość zapakowania i zabrania w podróż

Przepis oryginalny pochodzi z Trochę Innej Cukierni i nazywa się chlebkiem bananowym. Ja minimalnie go zmodyfikowałam i zdecydowanie jest to jedno z naszych ulubionych ciast. Tym razem spróbowałam je zrobić z truskawkami, wyszło bardziej mokre ale równie dobre.

Składniki:
– 1 szklanka płatków owsianych górskich
– 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (pszennej lub mieszanej z żytnią)
– 4 dojrzałe banany
– 5 suszonych daktyli
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżeczka sody
– 10 truskawek (opcjonalnie)

1. Daktyle zalej 1/4 szklanki gorącej wody i odstaw do napęcznienia (około 30 minut).

2. W misce wymieszaj płatki, mąkę i sodę.

3. Namoczone daktyle zmiksuj z bananami i olejem. Przelej do mąki i wymieszaj. W wersji z truskawkami pokrój je na plasterki i dodaj do masy.

4. Masę przelej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 40-45 minut w 180 stopniach.

Gotowe :)

.

E-book Sekrety Kiszonek
rzodkiewki

Sekrety Kiszonek to nasz najnowszy e-book.

Praktyczne porady i wskazówki

Jaka woda, sól, temperatura są najlepsze do kiszenia? Jak wybrać i przygotować warzywa? Czy kiszonka może się nie udać i jak zminimalizować ryzyko? Dlaczego kiszone ogórki robią się puste w środku?

Pełne zdrowia przepisy

Na znane ogórki i kapustę oraz mniej znane rzodkiewki, bób i wiele innych. Nietypowa fermentacja – czyli kisimy owoce. Jak zrobić ocet jabłkowy? Sałatki z kiszonkami wzmacniające zdrowe bakterie.

Dowiedz się więcej o e-booku >>

.

2 Responses

  1. dorota

    Ja robię to ciasto z mąka gryczaną i mąką owsianą i ma naprawdę wyjątkowy smak, ale robię je żadko bo nie można mu sie oprzeć, a to jednak słodycze 😊

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *