Ciasto z awokado i migdałów

4

Jeśli szukasz ciasta na letni deser, bez pieczenia i długiego przygotowywania to koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto z awokado!

Robiłam wcześniej pyszny i zdrowy czekoladowy krem z awokado. Podobny krem można zrobić w wersji bardziej zagęszczonej i wykorzystać jako krem do ciasta. Po rozsmarowaniu kremu na spód z migdałów i daktyli otrzymujemy wspaniały deser.

Z podanych proporcji wychodzi 6 małych lub 3 większe porcje. Nasza 3 osobowa rodzinka zjadła to ciasto na jeden podwieczorek, smakowało nawet Hani, która raczej nie jest fanką awokado.

Składniki na spód:
– 1/2 szklanki migdałów
– 1/4 szklanki pestek dyni
– 4 daktyle

Składniki na krem:
– 1 dojrzałe awokado
– 12 sztuk orzechów nerkowca
– 6 daktyli
– 2 płaskie łyżki kakao
– 1 łyżka ksylitolu lub innej substancji słodzącej (można pominąć jeśli lubisz mniej słodkie desery)
– truskawki lub inne owoce do dekoracji

Wykonanie:
1. Daktyle zamocz w zimnej wodzie i odstaw na około godzinę.

2. Migdały i pestki dyni zmiksuj w pojemniku blendera na drobne kawałki.

3. Dodaj 4 daktyle i całość zmiksuj końcówką blendera na klejącą się masę. Masa powinna sklejać się pod naciskiem palców.

4. Przygotowaną masą wyłóż na nieduże naczynie (ja użyłam pudełka po litrowych lodach). Mocno przyciśnij aby masa dobrze się skleiła i utworzyła zwarty spód.

5. W blenderze zmiksuj obrane awokado, kakao, orzechy i pozostałe daktyle. Możesz wykorzystać inne orzechy niż nerkowce, ale wtedy powinny być one wcześniej namoczone aby łatwiej się miksowały. Jeśli lubisz bardzo słodkie desery, krem możesz jeszcze dosłodzić.

6. Przygotowany krem rozsmaruj na spodzie.

7. Ciasto włóż na co najmniej godzinę do zamrażarki. Po upływie godziny wyjmij i udekoruj owocami.

Smacznego :)

Ja przygotowałam to ciasto przy użyciu blendera Vitamix. Migdały i pestki dyni rozdrobniłam w suchym pojemniku. Później razem z daktylami zmiksowałam w pojemniku mokrym. Kilka razy musiałam zamieszać, aby zdjąć to co przykleiło się do ścianek. Przygotowana masa była sypka, ale wystarczyło ścisnąć ją ręką aby się sklejała. Krem przygotowałam w całości w pojemniku do mielenia na mokro. Całość mroziłam przez półtorej godziny. Krem zgęstniał, ale ciasto nie było zimne, ani zamrożone.

Do przygotowania tego ciasta zainspirował mnie przepis znaleziony w książce Zdrowe dzieciaki. Trochę pozmieniałam, bo nie wszystkie składniki miałam w domu, ale i tak wyszło super :) Polecam!

ciasto z awokado

.

PODOBA CI SIĘ TEN TEKST?
blendery_vitamix

Od 2015 roku jesteśmy jednym z punktów, gdzie możesz kupić swojego Vitamixa. Napisz do nas, aby porozmawiać o cenie blendera oraz wyjaśnić wszelkie inne wątpliwości. Zapraszamy :)
BLENDERY VITAMIX – NASZA OFERTA.

Kilka najważniejszych cech blenderów Vitamix:
* niezwykle solidne wykonanie,
* 7 lat gwarancji,
* ogromna moc, dzięki czemu koktajle są „gładkie”,
* bez trudu miksują twarde warzywa i mrożonki.

Kupno wysokoobrotowego blendera to duży wydatek, ale jest to jedno z najlepszych urządzeń, jakie możesz mieć. Co tam jakieś tablety… :)

.

4 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *