Ciasto z ciecierzycy z kokosowym kremem

24

Ciecierzyca, kasza jaglana… jeszcze trzy lata temu, nie bardzo wiedziałam co to jest, jak to ugotować, a już na pewno nie uwierzyłabym, że można z tego zrobić ciasto. A jednak można :) Ciasto bezglutenowe (my akurat nie unikamy glutenu, ale dla części z Was to może być ważne) i bez nabiału.

Świeże truskawki aż się proszą o przygotowanie letniego deseru i ciężko im się oprzeć. Jeśli szukasz przepisu na lekkie, letnie ciasto, to koniecznie wypróbuj :)

Składniki na ciasto:
– 300 g suchej ciecierzycy
– 9 łyżek kakao
– 12 łyżek ksylitolu (ewentualnie cukru)
– 9 łyżek mleka roślinnego (np. domowego z migdałów)
– jeden dojrzały banan
– 2 łyżeczki sody
– 6 łyżek oleju
– 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
– duża szczypta soli

Wykonanie:
1. Ciecierzycę namocz na noc, rano odcedź i ugotuj do miękkości. Zostaw do ostudzenia.

2. W dużej misce umieść ciecierzycę i pozostałe składniki. Zmiksuj na masę (ja używam ręcznego blendera – żyrafy).

3. Przełóż do formy i piecz w temperaturze 180 stopni, przez 45-60 minut (do suchego patyczka).

.

Składniki na krem:
– 1/2 szklanki kaszy jaglanej
– 3 szklanki mleka roślinnego
– 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
– sok z 1/2 cytryny
– szczypta soli
– 3-4 czubate łyżki ksylitolu lub cukru
– 1 szklanka wiórków kokosowych
– świeże owoce do dekoracji
– 2 kostki gorzkiej czekolady do dekoracji

Wykonanie:
1. Kaszę jaglaną przepłucz na sitku zimną wodą i przelej wrzątkiem, aby pozbyć się jej goryczki.

2. W garnku umieść wszystkie składniki, poza wiórkami kokosowymi, czekoladą i owocami.

3. Gotuj na małym ogniu, aż całość zgęstnieje do konsystencji budyniu i zacznie pryskać. Im bardziej gęsta masa, tym częściej trzeba ją mieszać.

4. Gdy masa będzie gęsta, zestaw z ognia, dodaj wiórki kokosowe i natychmiast zmiksuj.

5. Zmiksowany krem przełóż na upieczone ciasto, posyp wiórkami kokosowymi i startą czekoladą. Udekoruj owocami.

6. Ciasto zostaw do ostudzenia, po czym wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Smacznego :)

ciasto_ciecierzyca.png

Spróbuj również innego letniego deseru – chrupiących babeczek z granoli z daktylowym kremem.

24 Responses

  1. Dominika

    Wygląda jak… zwykły, niezdrowy placek. A tyle dobroci w sobie kryje… :) Ja pierwsze zdrowe ciasto zrobiłam z fasoli, muszę spróbować nowych przepisów, więc może kiedyś skorzystam i z tego. :)

    Odpowiedz
  2. asia

    w sprawie ksylitolu to przesada. Jego najwyżej 2 łyżki można dodać. Na tę ilość ciasta do pieczenia i jedną do masy.Mam nadzieję, ze to pomyłka w druku. kakao dla mnie też zdecydowanie za dużo. 3 kopiaste łyżki zdecydowanie wystarczą. Zarówno ilościowo i jakościowo. Dzięki za inspiracje. Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Asia, dlaczego tak uważasz? Jeśli chodzi o kakao, to ja bardzo je lubię. Czekolada minimum 70% kakao, w ciastach czekoladowych też lubię jak jest dużo, ale to oczywiście kwestia gustu :)

      Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Oczywiście możesz tak zrobić, robię podobne ciasteczka bez kremu i są bardzo dobre. Ale krem polecam wypróbować, ja robię bardzo podobny również do tarty i szarlotki, a moja mam nawet do tortu. Uwielbiamy ten krem :)

      Odpowiedz
  3. renatam

    pyszne, tylko zastępowałam ksylitol erytrolem i wyszło za mało słodkie. super przepis i naprawdę nikt się nie poznał z czego jest poprostu brownie:)

    Odpowiedz
  4. Sylwia

    Czy można zastąpić ciecierzycę suchą tą z puszki? Jeśli tak to ile jej wtedy użyć? Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Można zastąpić, to na pewno :) Ale z ilością gorzej, tak na oko, to myślę, że 2 kubki takie po 300 ml. Jak będę robiła, to sprawdzę ile jej wychodzi po ugotowaniu.

      Odpowiedz
  5. Marysia Pabich
    Marysia Pabich

    Teoretycznie powinno się udać, ale miód ma jednak swój charakterystyczny smak i ciężko powiedzieć co wyjdzie. Dlaczego chcesz zrobić taką zamianę?

    Odpowiedz
    • Marta

      Zrobiłam wczoraj :) Wyszlo bardzo dobre :) tylko ciasto troche za mocno zbite. Mój blender się dusił, musiałam mu pomóc – ugniotłam ciecierzycę tłuczkiem do ziemniaków. Jakiego blendera używasz Marysiu? A ja ogólnie nie mogę jeść cukru, mąki, i wielu innych rzeczy. W tym też nie powinnam jeść kaszy jaglanej, ale że dobrze sie po niej czuję, to zaczęłam ją wprowadzać. Jestem na diecie scd, stąd moje pytanie o zamianę cukru na miód.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *