Ciasto z ciecierzycy z kokosowym kremem

24

Ciecierzyca, kasza jaglana… jeszcze trzy lata temu, nie bardzo wiedziałam co to jest, jak to ugotować, a już na pewno nie uwierzyłabym, że można z tego zrobić ciasto. A jednak można 🙂 Ciasto bezglutenowe (my akurat nie unikamy glutenu, ale dla części z Was to może być ważne) i bez nabiału.

Świeże truskawki aż się proszą o przygotowanie letniego deseru i ciężko im się oprzeć. Jeśli szukasz przepisu na lekkie, letnie ciasto, to koniecznie wypróbuj 🙂

Składniki na ciasto:
– 300 g suchej ciecierzycy
– 9 łyżek kakao
– 12 łyżek ksylitolu (ewentualnie cukru)
– 9 łyżek mleka roślinnego (np. domowego z migdałów)
– jeden dojrzały banan
– 2 łyżeczki sody
– 6 łyżek oleju
– 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
– duża szczypta soli

Wykonanie:
1. Ciecierzycę namocz na noc, rano odcedź i ugotuj do miękkości. Zostaw do ostudzenia.

2. W dużej misce umieść ciecierzycę i pozostałe składniki. Zmiksuj na masę (ja używam ręcznego blendera – żyrafy).

3. Przełóż do formy i piecz w temperaturze 180 stopni, przez 45-60 minut (do suchego patyczka).

.

Składniki na krem:
– 1/2 szklanki kaszy jaglanej
– 3 szklanki mleka roślinnego
– 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
– sok z 1/2 cytryny
– szczypta soli
– 3-4 czubate łyżki ksylitolu lub cukru
– 1 szklanka wiórków kokosowych
– świeże owoce do dekoracji
– 2 kostki gorzkiej czekolady do dekoracji

Wykonanie:
1. Kaszę jaglaną przepłucz na sitku zimną wodą i przelej wrzątkiem, aby pozbyć się jej goryczki.

2. W garnku umieść wszystkie składniki, poza wiórkami kokosowymi, czekoladą i owocami.

3. Gotuj na małym ogniu, aż całość zgęstnieje do konsystencji budyniu i zacznie pryskać. Im bardziej gęsta masa, tym częściej trzeba ją mieszać.

4. Gdy masa będzie gęsta, zestaw z ognia, dodaj wiórki kokosowe i natychmiast zmiksuj.

5. Zmiksowany krem przełóż na upieczone ciasto, posyp wiórkami kokosowymi i startą czekoladą. Udekoruj owocami.

6. Ciasto zostaw do ostudzenia, po czym wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Smacznego 🙂

ciasto_ciecierzyca.png

Spróbuj również innego letniego deseru – chrupiących babeczek z granoli z daktylowym kremem.

.

Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!

.

Darmowy e-book z przepisami
na zdrowe śniadania
zdrowe śniadanie

ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz 29 przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).

Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

Pobierz darmowy e-book >>

.

24 komentarze

  1. Dominika

    Wygląda jak… zwykły, niezdrowy placek. A tyle dobroci w sobie kryje… 🙂 Ja pierwsze zdrowe ciasto zrobiłam z fasoli, muszę spróbować nowych przepisów, więc może kiedyś skorzystam i z tego. 🙂

    Odpowiedz
  2. asia

    w sprawie ksylitolu to przesada. Jego najwyżej 2 łyżki można dodać. Na tę ilość ciasta do pieczenia i jedną do masy.Mam nadzieję, ze to pomyłka w druku. kakao dla mnie też zdecydowanie za dużo. 3 kopiaste łyżki zdecydowanie wystarczą. Zarówno ilościowo i jakościowo. Dzięki za inspiracje. Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Asia, dlaczego tak uważasz? Jeśli chodzi o kakao, to ja bardzo je lubię. Czekolada minimum 70% kakao, w ciastach czekoladowych też lubię jak jest dużo, ale to oczywiście kwestia gustu 🙂

      Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Oczywiście możesz tak zrobić, robię podobne ciasteczka bez kremu i są bardzo dobre. Ale krem polecam wypróbować, ja robię bardzo podobny również do tarty i szarlotki, a moja mam nawet do tortu. Uwielbiamy ten krem 🙂

      Odpowiedz
  3. renatam

    pyszne, tylko zastępowałam ksylitol erytrolem i wyszło za mało słodkie. super przepis i naprawdę nikt się nie poznał z czego jest poprostu brownie:)

    Odpowiedz
  4. Sylwia

    Czy można zastąpić ciecierzycę suchą tą z puszki? Jeśli tak to ile jej wtedy użyć? Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Można zastąpić, to na pewno 🙂 Ale z ilością gorzej, tak na oko, to myślę, że 2 kubki takie po 300 ml. Jak będę robiła, to sprawdzę ile jej wychodzi po ugotowaniu.

      Odpowiedz
      • Agata

        Ja dziś użyłam 400g ciecierzycy z puszki i wyszło super. Ale też dodałam trochę więcej siemienia 😉
        Ten przepis jest genialny! Będę często wracać do tego ciasta, dziękuję 🙂

        Odpowiedz
  5. Marysia Pabich
    Marysia Pabich

    Teoretycznie powinno się udać, ale miód ma jednak swój charakterystyczny smak i ciężko powiedzieć co wyjdzie. Dlaczego chcesz zrobić taką zamianę?

    Odpowiedz
    • Marta

      Zrobiłam wczoraj 🙂 Wyszlo bardzo dobre 🙂 tylko ciasto troche za mocno zbite. Mój blender się dusił, musiałam mu pomóc – ugniotłam ciecierzycę tłuczkiem do ziemniaków. Jakiego blendera używasz Marysiu? A ja ogólnie nie mogę jeść cukru, mąki, i wielu innych rzeczy. W tym też nie powinnam jeść kaszy jaglanej, ale że dobrze sie po niej czuję, to zaczęłam ją wprowadzać. Jestem na diecie scd, stąd moje pytanie o zamianę cukru na miód.

      Odpowiedz
      • Marysia Pabich
        Marysia Pabich

        Do tego ciasta używam ręcznego blendera firmy Bosch. Ciecierzyca musi dobrze ugotowana. Łatwiej też zmiksować taką gotową ze słoika czy puszki, ale ja zawsze gotuję z suchych i też daję radę zmiksować.

        Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *