Czekoladowe ciasteczka z fasoli

12

Robiłam wcześniej batony z fasolibyły fajne i smaczne ale ciężkie i zbite. Od tego czasu szukałam przepisu na ciasto z fasoli, które będzie miękkie i puszyste. W zeszłą środę znalazłam przepis na czekoladowe ciasteczka z fasoli i od razu zrobiłam z potrójnej porcji składników, a w piątek piekłam je kolejny raz.

Czekoladowe ciasteczka z fasoli nie są bardzo słodkie, czyli takie jak lubię. Miękkie i puszyste, można je jeść bez wyrzutów sumienia :) Praktycznie nie da się zgadnąć z czego są zrobione. Idealne dla osób na diecie i tych unikających glutenu.

Składniki (na 12-14 dużych ciasteczek):
– 200 g suchej fasoli adzuki (3 szklanki po ugotowaniu)
– 6 łyżek kakao
– 9 łyżek ksylitolu
– 6 łyżek oleju
– 6 łyżek mleka roślinnego
– 2 łyżeczki sody
– 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
– 1/3 gorzkiej czekolady
– duża szczypta soli

Wykonanie:
1. Fasolę namocz na noc w zimnej wodzie. Rano ugotuj do miękkości i odcedź.

2. Ostudzoną fasolę umieść w misce, dodaj pozostałe składniki (poza czekoladą) i zmiksuj na masę (ja używałam ręcznej końcówki blendera). Odstaw masę na 10 minut aby siemię lniane wchłonęło nadmiar wilgoci.

3. Nakładaj czubatą łyżkę ciasta na papier do pieczenia (lekko spłaszczając).

4. Czekoladę pokrój na drobne kawałki i posyp nimi ciasteczka.

5. Ciasteczka piecz przez 20 minut w 180 stopniach. Ostudź i gotowe.

Smacznego :)

Oryginalny przepis pochodzi ze strony erVegan, zmieniłam  tylko cukier na ksylitol i czerwoną fasolę na fasolę adzuki. Efekt jest zachwycający. Spróbuj, nie będziesz żałować :)

ciasteczka z fasoli

12 Responses

  1. kari

    A co powiecie na babeczki bez cukru? ;p
    1 banan, 2 jajka, 1,5 małej łyżki kakao (ale to nie jest konieczne ja po prostu lubię kakao), wiórki, rodzynki. Wymieszać, przelać do 4 foremek i na 5 min do mikrofali lub do piekarnika na 15min. Polewa: jogurt naturalny (można wymieszać z żelatyną jeżeli ktoś chce) i np owocek do przystroju. Dodałabym zdjęcie ale niestety nie ma tu jak

    Odpowiedz
  2. kari

    A pytanie czy te ciasteczka bez fasoli też byłyby dobre czy ta czekolada o wiele polepsza smak ? bo bym je sobie chętnie wypróbowała w weekend, ale zamiast czekolady dała jakieś owoce suszone

    Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Same ciasteczka są mało słodkie, czekolada jest tu najbardziej słodka. Jeśli chcesz z niej zrezygnować, możesz dodać więcej ksylitolu/cukru do masy na ciasteczka. Chyba, że lubisz takie mało słodkie :)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *