Czekoladowe ciasteczka z fasoli

Czekoladowe ciasteczka z fasoli

Czekoladowe ciasteczka z fasoli

Robiłam wcześniej batony z fasolibyły fajne i smaczne ale ciężkie i zbite. Od tego czasu szukałam przepisu na ciasto z fasoli, które będzie miękkie i puszyste. W zeszłą środę znalazłam przepis na czekoladowe ciasteczka z fasoli i od razu zrobiłam z potrójnej porcji składników, a w piątek piekłam je kolejny raz.

Czekoladowe ciasteczka z fasoli nie są bardzo słodkie, czyli takie jak lubię. Miękkie i puszyste, można je jeść bez wyrzutów sumienia 🙂 Praktycznie nie da się zgadnąć z czego są zrobione. Idealne dla osób na diecie i tych unikających glutenu.

Składniki (na 12-14 dużych ciasteczek):
– 200 g suchej fasoli adzuki (3 szklanki po ugotowaniu)
– 6 łyżek kakao
– 9 łyżek ksylitolu
– 6 łyżek oleju
– 6 łyżek mleka roślinnego
– 2 łyżeczki sody
– 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
– 1/3 gorzkiej czekolady
– duża szczypta soli

Wykonanie:
1. Fasolę namocz na noc w zimnej wodzie. Rano ugotuj do miękkości i odcedź.

2. Ostudzoną fasolę umieść w misce, dodaj pozostałe składniki (poza czekoladą) i zmiksuj na masę (ja używałam ręcznej końcówki blendera). Odstaw masę na 10 minut aby siemię lniane wchłonęło nadmiar wilgoci.

3. Nakładaj czubatą łyżkę ciasta na papier do pieczenia (lekko spłaszczając).

4. Czekoladę pokrój na drobne kawałki i posyp nimi ciasteczka.

5. Ciasteczka piecz przez 20 minut w 180 stopniach. Ostudź i gotowe.

Smacznego 🙂

Oryginalny przepis pochodzi ze strony erVegan, zmieniłam  tylko cukier na ksylitol i czerwoną fasolę na fasolę adzuki. Efekt jest zachwycający. Spróbuj, nie będziesz żałować 🙂

ciasteczka z fasoli

12 Comments

  • Kasia Posted 17 czerwca 2015 20:06

    A jakbym chciala uzyc stewie, to tez 9 lyzek? (nie wiem czy stewia i ksylitol sa tak samo “mocne”)

    • Marysia Pabich Posted 17 czerwca 2015 22:39

      Niestety nie pomogę, bo nie używałam stewii. Może wsyp mniej, wymieszaj, spróbuj i ewentualnie dosyp więcej 🙂

  • Daria. Posted 18 czerwca 2015 06:37

    w tych ciachach od razu można się zakochać – nie dosyć, że zdrowe to z pewnością mega smaczne 🙂

  • eight Posted 18 czerwca 2015 18:28

    Muszę wypróbować, mam wszystkie składniki, tzn fasolę inną, bo biała jaś
    Ciekawe czy się nadaje..mm

    • Tomek Pabich Posted 18 czerwca 2015 19:20

      Z tego co wiem, to Marysia z białej jeszcze nie próbowała. Daj znać jak się udały 🙂

  • Lidka Posted 21 czerwca 2015 19:58

    Właśnie zjadamy 🙂 mniam:-)

    • Marysia Pabich Posted 23 czerwca 2015 08:21

      Super 🙂 Bardzo się cieszę, że ktoś czyta i nawet gotuje z moich przepisów. To daje motywację do testowania kolejnych ciekawych potraw 🙂

  • kari Posted 12 listopada 2015 10:15

    A co powiecie na babeczki bez cukru? ;p
    1 banan, 2 jajka, 1,5 małej łyżki kakao (ale to nie jest konieczne ja po prostu lubię kakao), wiórki, rodzynki. Wymieszać, przelać do 4 foremek i na 5 min do mikrofali lub do piekarnika na 15min. Polewa: jogurt naturalny (można wymieszać z żelatyną jeżeli ktoś chce) i np owocek do przystroju. Dodałabym zdjęcie ale niestety nie ma tu jak

    • Marysia Pabich Posted 12 listopada 2015 10:23

      Dzięki za przepis 🙂 My nie jemy jajek, ale może ktoś z czytelników zrobi.
      To się robi bez mąki?

      • kari Posted 12 listopada 2015 14:16

        Tak bez mąki. Zauważyłam, że nie jecie, ale może komuś akurat się przyda 😉 smakuje jak taki domowy murzynek

  • kari Posted 12 listopada 2015 14:21

    A pytanie czy te ciasteczka bez fasoli też byłyby dobre czy ta czekolada o wiele polepsza smak ? bo bym je sobie chętnie wypróbowała w weekend, ale zamiast czekolady dała jakieś owoce suszone

    • Marysia Pabich Posted 12 listopada 2015 14:45

      Same ciasteczka są mało słodkie, czekolada jest tu najbardziej słodka. Jeśli chcesz z niej zrezygnować, możesz dodać więcej ksylitolu/cukru do masy na ciasteczka. Chyba, że lubisz takie mało słodkie 🙂

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *