Czekoladowy deser z płatków owsianych

19

Lubisz czekoladowe desery? :) Jeśli tak, to czytaj dalej :)

Czekoladowy deser z płatków owsianych podałam na śniadanie mojej rodzinie, smakowało wszystkim. Hania i Tomek nie poznali nawet, że jedzą płatki owsiane.

Lubię robić takie kulinarne niespodzianki, kiedy coś pysznego okazuje się jednocześnie bardzo zdrowe i wszyscy są zadowoleni :) Przepis trafia do moich ulubionych.

Jeżeli masz ochotę na coś nowego na śniadanie, spróbuj tej wersji płatków owsianych. To danie możesz również podać jako deser. Możesz dodać dowolne świeże owoce, orzechy i podać w miseczkach. W innej wersji, dodając więcej mleka, otrzymasz gęsty i sycący koktajl.

Składniki (dla 3 osób):
– kubek płatków owsianych
– 2 szklanki mleka roślinnego
– 2 łyżki nasion chia (lub siemienia lnianego)
– 4 łyżki kakao
– 2 łyżki ksylitolu lub innej substancji słodzącej
– wiórki kokosowe i orzechy do dekoracji

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki umieść w misce i dobrze wymieszaj. Możesz krótko zmiksować blenderem, aby wszystko dobrze się wymieszało.

2. Przykryj i odstaw do lodówki na całą noc.

3. Rano zmiksuj blenderem na gładki, czekoladowy mus.

4. Przełóż do miseczek i udekoruj wiórkami kokosowymi, orzechami lub świeżymi owocami.

Smacznego :)

Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi ze strony Runningwithspoons.com

Czekoladowy deser z płatków owsianych

19 Responses

  1. Kasia

    Czesc Wam 😉 Zagladam to Was już od dłuższego czasu 😉 Świetny blog super przepisy. I pragnę Wam gorąco pogratulować odwagi życiowej i zmian które dokaliscie w Waszym życiu! 😉 Ukłon dla Was 😉 A chciałam jeszcze Was podpytac jakie mleko roślinne polecacie,? Ja robilam migdałowe i kokosowe w domu 😉 ale gdybym chciała kupić? Co wybrać i gdzie? Może w Rossmanie? Pozdrawiam i jeszcze raz GRATULACJE
    Kasia

    Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Dziękujemy za miłe słowa :)

      Jeśli chodzi o mleko roślinne to w domu robimy przeważnie z orzechów nerkowca (bo najszybciej się robi) lub z migdałów (bo jest zdecydowanie najsmaczniejsze).
      Z kupnych ważne, aby mleko było wzbogacane w wapń, z którym może być problem w diecie roślinnej. Smakowo najbardziej lubię AlproSoya, ale najczęściej kupuję sojowe w Biedronce lub Lidlu, ze względu na niższą cenę. Mleko sojowe z Rossmana zupełnie mi nie smakuje i dziwnie się rozwarstwia, ale już owsiane jest całkiem dobre :)

      Odpowiedz
      • Milejdi Moni

        Z sojowego bym zrezygnowala, gdyz juz praktycznie cala soja na swicie jest modyfikowana grnetycznie… Takze roslinne miko owszemm, jak najbarfziej ale nie sojowe.
        i oczywiscie wazne aby bylo to rzeczywiscie mleko a nie „napoj ryzowy” np.

        Odpowiedz
        • Marysia Pabich
          Marysia Pabich

          Zgodnie z prawem wszystkie produkty zawierające GMO muszą być oznaczone. Na mlekach, z których korzystam nie ma takich oznaczeń.
          Wszystkie „mleka” roślinne, mają na pudełko napisane NAPÓJ, więc nie bardzo rozumiem ostatnie zdanie. Możesz rozwinąć? :)

          Odpowiedz
  2. kari

    Ja zrobiłam z siemieniem lnianym zamiast chia i zamiast ksyntiolu – miód i nie mogę się doczekać jutra, aż będzie gotowe 😉

    Odpowiedz
  3. Ania

    Robiłam ten deser w weekend. Coś wspaniałego!!!! dużo lepszy niż kupny budyń. Mężowi i synowi musiałam dosłodzić, ale dla mnie był nawet za słodki. Polecam spróbować bo szykowania mało a efekt przepyszny.

    Odpowiedz
  4. monika

    Zrobiłam dziś ten deser i jestem zachwycona :). Dzieciom i mężowi smakował. Mi oczywiście też, choć musiałam dosłodzić daktylami ;).
    Mam pytanie o blendowanie, bo mój blender nie dał rady i czuć było nie do końca rozdrobnione płatki owsiane. Jaki jest na to patent? Na Twoim zdjęciu deser wygląda na zupełnie gładziutki. Jak to zrobiłaś?

    Odpowiedz
  5. Iwona

    Witam! W przepisie jest kubek płatków, to znaczy ile? Lubię bardzo precyzyjne przepisy bo naczynia są o różnej pojemności. Kubek nie równy kubkowi. Przepis wydaje się smakowity i potwierdzają to czytelnicy. Chciałabym spróbować zrobić. Jestem ostatnio zafascynowana pani kuchnią. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  6. Kasia Jot

    Czy przed podaniem mozna ten deser podgrzać? Teraz pora na ciepłe śniadania i szukam odmiany dla owsianki i jaglanki :)

    Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Muszę przyznać, że nie próbowałam. Dać znać jeśli spróbujesz. A może podgrzać mleko, zmiksować z ciepłym i potem już nie podgrzewać?
      Spróbujcie też kaszy pęczak, przygotowanej podobnie jak owsianka. Jest bardziej chrupiąca.

      Odpowiedz

Odpowiedz na „AgaPCancel reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *