Czekoladowy krem z awokado

Czekoladowy krem z awokado

Czekoladowy krem z awokado

Jeśli lubisz czekoladę to czekoladowy krem z awokado jest deserem o którym marzysz (nawet jeśli jeszcze o tym nie wiesz ;)). Lekka, gładka konsystencja, pyszny czekoladowy smak, a do tego samo zdrowie, czego chcieć więcej? 🙂

Chciałam napisać, że u nas ten deser pojawia się bardzo często, ale od kiedy mamy blender Vitamix zdecydowanie częściej przygotowujemy lody, a awokado przeważnie wędruje do sałatek lub na kanapki. Jednak przepis na ten czekoladowy deser jest zapisany w moim zeszycie z ulubionymi przepisami (a teraz także na blogu) i regularnie (chociaż nie bardzo często) do niego wracamy 🙂 Ponieważ…

AWOKADO:

Wszystko co chcesz wiedzieć na temat awokado, przeczytasz tutaj.

Składniki (na 2 miseczki dla dużych łasuchów):
– 1 dojrzałe awokado
– 2 dojrzałe banany
– 1/4 szklanki mleka roślinnego
– 2 łyżki ksylitolu
– 3 łyżki kakao
– 2 łyżki karobu (lub kakao)

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładki krem.

Dając mniej mleka otrzymasz wersję domowej nutelli, którą możesz wykorzystać do smarowania na kanapki, przybrania ciasta czy jako nadzienie do naleśników 🙂 Prawda, że proste? Smacznego 🙂

.

Lubisz awokado?
Sprawdź również nasz przepis na sałatkę z awokado i zielonej soczewicy.

czekoladowy krem z awokado

.

11 Comments

  • Aleksandra Posted 26 lipca 2015 21:02

    Mniaam 🙂 można dodać orzechów, będzie jeszcze bardziej nutellowe !

  • WegeGar Posted 2 października 2015 15:13

    Uwielbiam takie kremy czekoladowe, próbowałam już samych bananów i kakao oraz daktyli i kakao. Koniecznie muszę spróbować dodać awokado.Bardzo je lubię!

  • Aga Posted 6 listopada 2016 20:41

    Super krem do naleśników 🙂 myślałam,że wyjdzie dosyć ciężki, ale nic podobnego, można pałaszować z pucharków 😉
    Marysiu, ja dodałam 3 łyżki karobu bez kakao bo tak się zastanawiałam czy tam nie ma pomyłki w przepisie?
    Czy po prostu dajemy łącznie 5 łyżek kakao lub karobu, albo 5 łyżek mieszanki obu?

    • Marysia Pabich Posted 7 listopada 2016 09:39

      Aga, to trochę tak jak z czekoladą, może być 30% kakao, a może 70% i więcej. Ja uwielbiam gorzkie czekolady, dlatego u mnie zawsze dużo kakao w przepisach, bo lubię czuć wyraźnie ten smak 🙂

      • Aga Posted 8 listopada 2016 07:55

        No właśnie tak myślałam 🙂 Następnym razem dam 5 łyżek tak jak w przepisie bo też lubię mocno czekoladowe desery 😉

  • Teresa Posted 29 czerwca 2017 09:41

    Witam!
    Bardzo się cieszę, ze tu jestem!!! :-))) wcześniej po drodze i ja musiałam zrewidować swoje żywienie – to co Państwo prezentujecie to naprawdę samo zdrowie i bardzo fachowe podejście do tematu!!! Dziękuję bardzo i życzę wszelkiego DOBRA!

    • Marysia Pabich Posted 29 czerwca 2017 10:07

      Teresa, dziękujemy za miłe słowa. Wkładamy w stronę wiele serca i pracy, miło, że ktoś to docenia. Zaglądaj do nas i zapraszam też na darmowe wykłady on-line 🙂

  • Daniel Posted 6 marca 2019 13:38

    Witam 🙂 Czy zamiast mleka roślinnego mogę zastosować mleko krowie 2.0% ? 🙂

    • Marysia Pabich Posted 6 marca 2019 14:11

      Tak, można zrobić taką zamianę.

      • Daniel Posted 6 marca 2019 16:16

        Dzisiaj ruszam 😀 mniam

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *