Czy brązowy ryż jest lepszy i zdrowszy niż biały?

W 2012 zostało opublikowane badanie, które łączyło jedzenie białego ryżu z podwyższonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu II, szczególnie w krajach azjatyckich. Wkrótce okazało się, że podobne wyniki uzyskano także w Stanach Zjednoczonych. Mimo że tam ryżu je się znacznie mniej, to regularne spożywanie białego ryżu również zostało powiązane z zachorowaniami na cukrzycę typu II. Podkreślam, że białego ryżu, ponieważ brązowy ryż, jak się okazało, zmniejszał to ryzyko. W badaniach policzono, że wystarczy zastąpić jedną trzecią porcji białego ryżu, ryżem brązowym, aby ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II spadło o 16%.

.

Badanie badaniu nierówne

Po tych badaniach, tematem zainteresowali się także Hiszpanie, którym wyszło, że jedzenie białego ryżu obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II (czyli coś zupełnie innego niż w poprzednich badaniach). Warto jednak podkreślić, że badanie hiszpańskie jest o wiele mniejsze (kilkaset badanych, vs kilkaset tysięcy badanych w poprzednich testach). Dodatkowo, w Hiszpanii biały ryż najczęściej spożywa się w daniu zwanym paella, która zawiera szafran, przyprawę która może chronić przed cukrzycą typu II, a do tego biorące udział w badaniu osoby spożywające biały ryż jadły także więcej roślin strączkowych, które również posiadają właściwości antycukrzycowe.

Te małe, ale bardzo istotne czynniki w badaniach pokazują jak trudno jest z całego oceanu informacji wyłowić te, które faktycznie pokazują prawdziwy związek przyczynowo-skutkowy, szczególnie w badaniach populacji, gdzie praktycznie niemożliwa jest pełna kontrola, a wiele informacji jest deklaratywnych (czyli ludzie mówią, że tak jest, ale nie wiemy, czy mówią prawdę). Jedno badanie pokazuje tak, drugie siak… Gdybyśmy tylko mieli badanie, które przeprowadzone zostało w warunkach kontrolowanych, a badani podzieleni byli na dwie grupy, w których jedna jadła biały ryż, a druga brązowy, i jeszcze po kilku tygodniach się zamienili, aby sprawdzić zgodność wyników… Otóż, pojawiło się ostatnio takie badanie! :)

.

Brązowy ryż nie szkodzi, w przeciwieństwie do białego

Do badania wybrano kobiety z nadwagą i podzielono je na dwie grupy. Jedna grupa była na diecie odchudzającej, zawierającej mniej więcej jedną filiżankę białego ryżu każdego dnia, a druga na tej samej diecie, ale ryż był brązowy. Po sześciu tygodniach grupy zamieniły się dietami, czyli grupa jedząca wcześniej ryż biały, zaczęła jeść brązowy, a ta z brązowym – biały. Okazało się, że gdy kobiety jadły brązowy ryż, zamiast białego, spadek wagi był dużo bardziej zauważalny, szczególnie w okolicach talii i bioder 😉 Kobiety miały także niższe ciśnienie krwi oraz mniej infekcji i zapaleń.

Podobne rezultaty zaobserwowano u osób w stanie przedcukrzycowym. Zamiana białego ryżu na brązowy powodowała znacząco większą utratę wagi i lepsze ciśnienie krwi.

Brązowy ryż nie tylko pomaga pozbyć się nadmiaru tłuszczu na brzuszku, ale także pomaga utrzymać w dobrym stanie nasze tętnice i żyły. Otóż wysoki poziom cukru we krwi usztywnia nasze tętnice, co prowadzi do niewydolności żylnej, udarów i zawałów (głównym przyczyn śmierci w dzisiejszym świecie). U zdrowych osób sztywność mija po około godzinie, ale u cukrzyków pozostaje na tym samym poziomie jeszcze przez długi czas. Czy spożywanie brązowego ryżu może być tutaj pomocne? Tak, ponieważ brązowy ryż powoduje dużo mniejszy wzrost poziomu cukru we krwi, w porównaniu z ryżem białym. Dodatkowo zbadano, że wśród osób z zespołem metabolicznym (zespół metaboliczny zwiększa znacząco ryzyko rozwoju miażdżycy i cukrzycy) jedzenie brązowego ryżu nie powodowało spadku funkcjonalności tętnic, w przeciwieństwie do ryżu białego…

.

Tylko kogo to obchodzi?

Pomimo oczywistych korzyści wynikających z zastąpienia ryżu białego ryżem brązowym, wciąż wielu ludzi wybiera ryż biały, uważając, że jest miększy i smaczniejszy niż brązowy. W Azji przeprowadzono nawet badanie fokusowe na ten temat. Większość osób twierdziła, że brązowy ryż jest gorszy, a później okazało się, że niewiele osób kiedykolwiek go jadło :) Naukowcy oczywiście zaserwowali badanym porcję zarówno białego, jak i brązowego ryżu i… większość badanych zmieniła zdanie, uznając, że to jednak brązowy ryż jest smaczniejszy.

Zastanówcie się, może u Was jest podobnie? :)

Pamiętajcie, że biały ryż, makaron, czy pieczywo, to puste kalorie. Zastępując je ich pełnoziarnistymi odpowiednikami dajecie swojemu organizmowi nie tylko energię, ale także błonnik, witaminy i minerały, których również bardzo potrzebuje.

.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *