Dieta roślinna jest tańsza i może rozwiązać problem głodu na Świecie?

6

Czy wiesz, że według danych WHO ponad miliard ludzi na Świecie cierpi na niedostatek pożywienia? Polska nie jest żadnym wyjątkiem. Według różnych źródeł (PCK, UNICEF) mamy w kraju od 0,7 do 1,3 mln niedożywionych dzieci. Tylko dzieci! Bez dorosłych. Czy dieta oparta na nieprzetworzonej żywności roślinnej jest w stanie w jakikolwiek sposób pomóc rozwiązać ten problem? Zdaniem naukowców tak, ponieważ jest tańsza i wymaga mniej zasobów naturalnych.

.

Kilka ciekawych faktów na temat żywności roślinnej i zwierzęcej

Niewiele osób się nad tym zastanawia, tak samo jak ja nie myślałem o tym jeszcze dwa lata temu, ale wytworzenie porcji mięsa jest o wiele droższe niż wytworzenie porcji warzyw. Jak się nad tym chwilę zastanowić, to jest to logiczne. Oto kilka faktów, o których pewnie nie wiesz:

1. Jedna trzecia roślinnej żywności produkowanej na Świecie jest wykorzystywana jako pasza w hodowli zwierząt. W krajach bogatych, w których ludzie jedzą dużo mięsa, te wartości są jeszcze wyższe. Na przykład w USA 70% zbóż idzie na paszę.

2. Wyprodukowanie 1 kg mięsa z kurczaka wymaga 4,5 kg zbóż (w masowej hodowli!)

3. Wyprodukowanie 1 kg mięsa wieprzowego wymaga 7,3 kg zbóż (w masowej hodowli!)

4. Do wyprodukowania porcji wołowiny o wartości odżywczej 100 cal potrzeba całej góry roślin o wartości odżywczej 700 cal

5. Do wyprodukowania 1 kg wołowiny potrzeba więcej wody niż przeciętny człowiek zużywa myjąc się przez dwa lata

6. Zboża, nasiona i różne odmiany fasoli, którymi karmione są zwierzęta hodowane w samych Stanach Zjednoczonych wystarczyłyby do wykarmienia 1,4 miliarda ludzi

7. Na 1 akrze ziemi można wyprodukować około 15000 kg marchewki albo 125 kg wołowiny

Jest to oczywiście dość logiczne. Krowa, zanim będzie nadawać się na ubój, musi swoje pożyć, a w tym czasie musi jeść, musi pić. To oczywiście sprawia, że mięso jest automatycznie droższe niż zboża, czy nasiona. Jeżeli wyprodukowanie 1 kg mięsa kosztuje siedem razy więcej, w przeliczeniu na kalorie, niż zjedzenie roślin potrzebnych do wyprodukowania tego mięsa, to siłą rzeczy produkt odzwierzęcy musi być droższy. Pasza za darmo nie jest i też trzeba za nią zapłacić.

Przestawienie światowej produkcji żywności na roślinną jest podawane w naukowych opracowaniach jako rozwiązanie problemu głodu na świecie.

.

Żywność przetworzona zawsze będzie droższa i gorsza

Podobnie jest z żywnością przetworzoną. Jeśli coś trzeba przetworzyć, to trzeba wykonać jakąś pracę, a za tą pracę trzeba zapłacić. Na przykład mrożone warzywa muszą być najpierw poddane obróbce cieplnej (aby wydłużyć ich termin przydatności do spożycia), zamrożone, zapakowane. Ktoś musi to zrobić i weźmie za to pieniądze. Dlatego za żywność przetworzoną zawsze zapłacisz więcej (no chyba że porównasz produkty wysokiej jakości z produktami niskiej jakości).

Dodatkowo po raz kolejny przypominamy, że żywność przetworzona zawsze traci na wartości. Procesy w których nasze jedzenie jest obrabiane zawsze coś ucieka i nigdy nie będzie tak, że przetworzone warzywa i owoce będą miały więcej wartości odżywczych, witamin i minerałów, no chyba że będą w nie sztucznie wzbogacone.

Dlatego uczulamy Cię: jeśli masz wybór, zawsze wybieraj produkt mnie przetworzony i z mniejszą ilością dodatkowych składników wzbogacających smak czy konsystencję. Więcej o wybieraniu odpowiednich produktów pisaliśmy tutaj: „Jak czytać etykiety na produktach żywnościowych?„.

.

Dieta roślinna jest tańsza

Kupując jak najmniej przetworzoną żywność i unikając produktów odzwierzęcych  wydasz na jedzenie mniej. Oczywiście nawyki i standardy żywienia są bardzo indywidualne, więc ciężko powiedzieć ile dokładnie. To zależy od tego co będziesz kupować. Możesz kupować warzywa i owoce sezonowe, które są najtańsze, albo kupować to co lubisz najbardziej, nawet jeśli jest drogie (na przykład truskawki w grudniu). Możesz kupować produkty znanych i droższych marek, albo poszukać tańszych odpowiedników. Wybór należy do Ciebie. Ważne jest jednak to, że niezależnie od tego jak się odżywiasz – dieta roślinna będzie tańsza. Czytałem na jednym z angielskojęzycznych blogów jak jeden facet założył sobie, że będzie jadł przez 5 dni za 1,5 dolara dziennie i udało mu się to bez problemów. Jego dieta nie była ekstremalna, ale też nie była dobrze zbilansowana. Kupił produkty wysokokaloryczne, takie jak kasze, soczewice, ziemniaki, ryż, makaron, płatki owsiane. Głodny nie chodził, każdego dnia zjadał 3 posiłki i czasami zostawały mu jeszcze resztki. Nie bez powodu w najbiedniejszych rejonach Świata, na przykład w prowincjonalnych Chinach, ludzie żywią się wyłącznie roślinami – tak jest po prostu najtaniej.

Warto też wspomnieć o innych korzyściach płynących z diety roślinnej:

1. Żywisz się zdrowiej, więc oszczędzasz na lekach, szpitalach, dietetykach, suplementach diety

2. Dbasz o środowisko naturalne (hodowla zwierząt wymaga więcej zasobów)

3. Nie przyczyniasz się do krzywdzenia zwierząt

4. Oszczędzasz czas (dania wegetariańskie i wegańskie są szybsze w przygotowaniu)

.

Badania pokazują, że dieta roślinna jest tańsza od diety mięsnej o około 15-20%. W naszym przypadku jest to roczna oszczędność w granicach 2500-3400 PLN. Chyba warto :) Spróbuj, przecież nic Cię to nie kosztuje :)

.

Na zakończenie kilka pytań do dyskusji. Jak myślisz…:

1. Skoro produkcja mięsa w przeliczeniu na kalorie jest 7 razy droższa w porównaniu do zjadanej przez zwierzęta żywności, to dlaczego ceny w sklepach tego nie odzwierciedlają i proporcje są mniejsze?

2. Pisałem o oszczędnościach, ale jakie dodatkowe koszty związane z niejedzeniem produktów odzwierzęcych ponoszą weganie?

3. Skoro rozwiązanie problemu głodu na świecie jest takie proste, to dlaczego nikt tego nie zrobił?

.

Bibliografia:
http://www.peta.org/living/humane-home/pays-vegan/
http://www.ffl.org/emergency-relief/world-hunger/
http://www.dailykos.com/story/2013/10/27/1250321/-Want-to-stop-hunger-Shift-the-food-industry-to-plant-based-foods
http://www.forksoverknives.com/my-1-50-a-day-challenge-eating-a-plant-based-diet-on-an-austere-budget/
http://www.winnipegfreepress.com/canada/solution-to-world-hunger-eat-less-meat-new-study-urges-131772573.html
http://www.learnvest.com/knowledge-center/do-vegetarians-save-money/#pid-2775_aint-0
http://20somethingfinance.com/cost-of-vegetarian-diet/

.

6 Responses

  1. Justyna, Green Cookies

    Nie do końca się ze wszystkim zgodzę, na przykład w środku zimy zamrożone warzywa czy owoce bywają tańsze od tych świeżych, nie jestem również przekonana czy zamrożone produkty rosnące w Polsce będą mniej wartościowe od produktów, które zostały przewiezione z innego kontynentu (przez co musiały być zerwane jeszcze niedojrzałe).

    Odpowiedz
    • Tomek Pabich
      Tomek Pabich

      Cześć Justyna,
      Oczywiście nie przekreślam całkowicie zamrożonych warzyw i owoców. Zwróciłem tylko uwagę na to, że sa one mniej bogate w witaminy i minerały aniżeli surowe odpowiedniki. Nie oznacza to jednak, że nie warto z nich korzystać. W Polsce faktycznie są okresy w roku, kiedy ceny surowych warzyw i owoców w marketach są wyższe i jeśli ktoś liczy każdy grosz, to jak najbardziej lepiej kupić mrożonki niż zastępować owoce i warzywa pasztetem, albo tanią wędliną.
      Druga sprawa – jeżeli owoce są zrywane jeszcze niedojrzałe i potem dojrzewają w leżakowaniu, to nadal będą zawierać bogactwo witamin i minerałów. Nie wiem czy mniej czy tyle samo co owoce zrywane jako dojrzałe, ale na pewno nie będą uboższe w substancje niszczone w procesie obróbki cieplnej, takie jak mirozynaza.

      Odpowiedz
      • malv.veg

        badania juz bardzo dawno temu wykazaly, ze owoce i warzywa mrozone nie pozbawiaja ich ani mineralow ani witamin. Obrobka cieplna owszem, ale nie mrozenie.

        Odpowiedz
        • Tomek Pabich
          Tomek Pabich

          Problem w tym, że badania prowadzone są w labolatoriach, na próbkach przygotowanych w labolatoriach. Standardowe procesy mrożenia warzyw i niektórych owoców w jednym z kroków zawierają „blanszowanie”, czyli obróbkę cieplną w wysokich temperaturach (82-90 stopni). Blanszowanie stosuje się do:
          pomidory
          ogórki
          cukinie
          melony
          paprykę
          cebul
          czosnek
          pomidory
          ogórki
          cukinie
          melony
          paprykę
          cebul
          czosnek
          pietruszkę
          obecny seler
          zielone części pora
          niektóre gatunki grzybów
          zioła aromatyczne
          jabłka
          morele
          brzoskwinie

          Odpowiedz
  2. Bartek

    Naukowcy od siedmu boleści. Problem głodu nie wynika z braku pożywienia tylko z biedy, a bieda wynika z braku wolności, ucisku. Jak przestaniemy jeść mięso to efekt będzie tylko jeden – mniejsza produkcja warzyw, owoców i zbóż. Nikt magicznie nagle nie przestanie głodować. A tych, którzy chcieliby za darmo przekazywać żywność należy wieszać za nogi. Patologia takiego podejścia sprawa, że ludziom nie opłaca się pracować, bo i tak dostaną. Jakby coś takiego działało to Afryka byłaby dziś najbogatszym kontynentem świata, tyle tam przekazano. A jest dokładnie odwrotnie.

    Odpowiedz
    • Tomek Pabich
      Tomek Pabich

      Czekałem na taki komentarz. To jest odpowiedź na trzecie pytanie z tych do dyskusji. Mam takie same wątpliwości. Owszem, bezmięsna dieta może być tańsza, ale rozwiązanie głodu na świecie nie jest tak proste jak zwykła zmiana menu. Potrzebne są głębokie zmiany zaczynające się u podstaw egzystencji, życia społecznego i kultury. W krajach trzeciego świata mięso i tak jest luksusem, na który stać tylko nielicznych, tak samo kiedyś było w Europie.

      Dzięki za ten komentarz.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *