Jak zrobić domowe lody?

8

Przyszło prawdziwe lato więc czas na lody :) Najlepiej zrobione własnoręcznie w domu, kiedy dokładnie wiemy co jest w środku. Zdrowe, smaczne, idealne :) Nasze domowe lody nie zawierają białego cukru ani nabiału, w prawie 100% składają się z owoców :)

Foremki do lodów na patyku można kupić w IKEA za jedyne 9,99. Ja już kupiłam drugi zestaw bo pierwszy tak spodobał się mojej siostrze, że u niej został.

.

Wykonanie lodów jest bardzo proste:

1. Zmiksuj blenderem wybrane składniki. Dosłodź do smaku ale pamiętaj, że lody po zamrożeniu są mniej słodkie niż płynna masa.

2. Przelej do foremek. Do wypełnienia 6 foremek potrzebujesz około 400ml masy.

3. Włóż do zamrażarki na co najmniej 2-3 godziny (jeżeli przy wyjmowaniu wychodzi sam patyczek, to znaczy, że lody nie są jeszcze dostatecznie zmrożone).

4. Aby wyjąć, zanurz każdą foremkę na około 5 sekund we wrzątku.

5. Foremki możesz włożyć do zmywarki lub umyć np. szczoteczką do zębów.

lody3

Lody czekoladowe:
– 3 duże banany
– 2 łyżki kakao
– 1,5 łyżki ksylitolu
– 4 łyżki mleka roślinnego

truskawkowe

Lody truskawkowe:
– 2 banany
– 20 truskawek
– 2 łyżki ksylitolu

lody2

Lody ananasowe:
– 2 banany
– 3 plastry ananasa
– 1 łyżka ksylitolu
– 2 łyżki mleka kokosowego

domowe lody

Lody orzechowe:
– 3 banany
– 2  łyżki masła orzechowego
– kilka drobno pokrojonych orzechów
– 3 łyżki mleka roślinnego

Smacznego :)

>

Jeśli podoba Ci się ten tekst, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękujemy :)

.

Szukasz zdrowych i szybkich przepisów na śniadania?
zdrowe śniadanie

 

ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz kilkanaście przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).

Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

Pobierz darmowy e-book >>

.

8 Responses

  1. Kamil

    Dobry pomysł na stworzenie czegoś orzeźwiającego na upalne dni.
    Robiąc domowe lody przynajmniej wiemy co jemy, gdyż w tych znajdujących się na sklepowych półkach można znaleźć różne „ciekawe” składniki.

    Odpowiedz
  2. Marta

    JUPI!! w końcu coś naprawdę dla mnie 😛 Genialny pomysł i nie rozumiem czemu ich jeszcze u Ciebie nie jadłam :)) Jutro jadę po foremki!

    @IZUW: Ksylitol jest również w Piotrze i Pawle :)

    Odpowiedz
  3. Anna Maledon

    No faktycznie pora lodowa zaczeta, nawet w Szkocji i wlasnie myslalam o robieniu domowych lodow. Te orzechowe super pomysl!Nigdy bym nie wpadla na ten pomysl. U nas jeden syn ma uczulenie na mleko,a drugi na orzechy, wiec musimy uwazac.

    Odpowiedz
  4. Magdzina88

    Jeśli użyjemy mocno dojrzałego banana to nie trzeba dosadzać lodów 😉 z reszta lody nie musza być słodkie, a zimne :)
    Mój faworyt to banan z masłem orzechowym i mlekiem,

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *