Domowe mleko migdałowe

10

Od ponad dwóch lat nie pijemy mleka krowiego, przez ten czas kupowałam głównie mleko sojowe. Od kiedy kupiliśmy Vitamixa zaczęłam robić „mleko” w domu z migdałów i orzechów nerkowca. Okazało się to bardzo proste i szybkie. Tak przygotowane mleko migdałowe jest przepyszne, o wiele smaczniejsze niż kupne sojowe, dosłodzone suszonymi daktylami nie zawiera białego cukru :)

Wykorzystuję je do koktajli, placków, naleśników i wypieków. Często też wypijam je prosto z butelki. Przygotowuję jednorazowo około 600ml, tak aby zmieściło się do szklanej butelki po przecierze pomidorowym, w której wkładam mleko do lodówki.

Migdały są dobrym roślinnym źródłem  wapnia (100 g migdałów zawiera 240 mg wapnia), częste picie takiego mleka zwiększy zawartość wapnia w diecie.

Składniki:
– 80g migdałów
– 6 kostek lodu
– 6 daktyli
– woda do łącznej objętości 600ml

Wykonanie:
1. Migdały namocz przez 6-8 godzin w zimnej wodzie.

2. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj. W Vitamixie wystarczy miksować 2 minuty.

3. Mleko przecedź przez gazę lub drobne sitko i przechowuj w lodówce w szklanej butelce.

4. „Odpadów” nie wyrzucaj, możesz dołożyć je do porannej owsianki.

W ten sam sposób możesz przygotować mleko z orzechów nerkowca. Nerkowce nie wymagają moczenia, a mleka z nich nie trzeba przecedzać, więc robi się je jeszcze szybciej.

mleko migdałowe

10 Responses

    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Nie obieram, bo szkoda mi na to czasu. Może mleko było by bardziej białe ale czy to ma znaczenie? :) Za to Hania bardzo lubi zjadać migdały namoczone i obrane i dla niej czasem obieram.

      Odpowiedz
        • Marysia Pabich
          Marysia Pabich

          Kwas pruski występuje w innej odmianie migdałów, migdałach gorzkich. W popularnie jedzonych migdałach słodkich ten kwas nie występuje i nie ma ryzyka zatrucia. W skórce migdałów zawarty jest jednak kwas fitynowy (jest on również w otrębach), który hamuje wchłanianie minerałów z pożywiania. Przy dużym spożyciu migdałów dobrze o tym pamiętać i wtedy je obierać.

          Odpowiedz
  1. AniaW

    Ostatnio tez przygotowalam mleko migdałowe w vitamixie, obrałam jednak migdały i blendowalam 3 minuty. Wyszło dość ciepłe, ale nic nie zostało na sitku 😉

    Odpowiedz
  2. Bożena Z.

    Suszonych daktyli nie trzeba przed blendowaniem namoczyć, aby mleko migdałowe nie zawierało daktylowych „kłaczków”? Jak długo można takie mleko trzymać w lodówce?

    Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      To zależy od mocy blendera i długości miksowania. W Vitamixie nie trzeba moczyć :) Z mojego doświadczenia wynika, że w lodówce można trzymać max 48 godzin, potem kwaśnieje (czyli zdecydowanie krócej niż kupce gotowce).

      Odpowiedz
  3. bf

    mleczko się udało, chociaż nie przesączaliśmy go dokładnie.
    Pytanie: czy to mleko da się później gotować i robić na tym owsiankę/płatki?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *