Filmowe piątki – Jeżeli fruktoza jest zła, to co z owocami?

Od lat wiadomo, że fruktoza, tak samo jak inne cukry proste, jest w nieodpowiednich dawkach szkodliwa dla zdrowia. Ktoś powie: ‚wiadomo, wszystko w nieodpowiednich dawkach jest szkodliwe’. Uprzedzając wyjaśniam, że puszka napoju 0,33l już zawiera dostatecznie dużo cukrów, by zaburzyć równowagę naszego organizmu. Nie pijesz coli, sprite i innych tego typu napojów? Niestety niegazowane napoje i większość soków owocowych również zawierają podobne ilości cukru.

Jednym z najpopularniejszych słodzików jest syrop glukozowo-fruktozowy. Większość z nas wie, że jest niezdrowy, ale ktoś dociekliwy mógłby zapytać: ‚skoro fruktoza, z której częściowo składa się ten syrop jest zła, to dlaczego zaleca się jedzenie owoców, które przecież też zawierają dużo fruktozy?’

Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w dzisiejszym filmie. Specjalnie dla Was dodaliśmy do niego polskie napisy :) Jedna uwaga do tłumaczenia: w filmie używane jest słowo ‚berries’ , które przetłumaczyłem jako ‚jagody’, ale tak naprawdę tym określeniem po angielsku obejmuje się dużo szerszą grupę owoców, takich jak maliny, jeżyny, truskawki, borówki, a także jagody. Pamiętaj o tym. Dodatkowo zwracam uwagę na to, że pomimo iż badania były przeprowadzane z użyciem jagód (‚berries’), to zasada działania dotyczy wszystkich owoców :)

Życzymy Wam wspaniałego weekendu i zapraszamy do oglądania :)

Wybierając to co jesz myślisz o zawartości cukru? Jest to dla Ciebie ważne, czy też uważasz, że nie ma to większego znaczenia? My staramy się ograniczać maksymalnie. Nie zawsze jest łatwo, nie zawsze wychodzi, ale to już inna historia :) Jeśli masz ochotę, to napisz jak to wygląda u Ciebie :)

.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *