Gofry marchewkowe

1

Szukasz przepisu na jasne i ładne gofry jak z cukierni? Tutaj go nie znajdziesz. :) Ale nie znajdziesz tu także pustych kalorii i tłuszczy nasyconych. Te gofry można jeść w dużych ilościach bez wyrzutów sumienia. Ich podstawowym składnikiem jest marchewka i mąka pełnoziarnista :) Chociaż nie zachwycają wyglądem to smakują każdemu (nawet najmniejszemu zwierzątku) :)

Składniki (na 10 sztuk):
– 3 duże marchewki starte (lub pozostałości po robieniu soku)
– 200g mąki pełnoziarnistej (pszenna, gryczana lub orkiszowa)
– 1,5 szklanki mleka roślinnego
– 1,5 łyżeczki sody
– 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
– 1 łyżeczka czegoś słodkiego (miód, melasa, ksylitol)

W dużej misce wymieszaj suche składniki (mąka, soda, siemię lniane) dodaj mokre (mleko, marchew, melasa) i ponownie wymieszaj. Ciasto powinno być gęste, takie żeby na gofrownicy trzeba było je lekko rozsmarowywać. Jeżeli używasz marchwi po wyciśnięciu soku może być potrzebna większa ilość mleka. Gofrownice rozgrzej i przed pierwszym smażeniem posmaruj tłuszczem. Piecz 18-20 minut.

Gofry najlepiej smakują z dżemem, masłem orzechowym i bananami lub pastą z suszonych daktyli, a latem z truskawkami :)

Od kiedy zaczęliśmy wyciskać w domu sok z marchewki codziennie mamy duże ilości odpadów, które lądują w koszu. Te gofry to jeden z pomysłów jak te odpady smacznie wykorzystać :)

One Response

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *