Gulasz z soczewicy

2

Zainspirowana jednym z waszych komentarzy pod kotletami z kaszy gryczanejże kasza gryczana najlepiej smakuje z gulaszem, postanowiłam ugotować bezmięsny gulasz. Pewnie to danie nie powinno się już nazywać gulasz, ale jak dla mnie to jest to gulasz z soczewicy :)

Gulasz z soczewicy wyszedł gęsty, pyszny i sycący. Idealny dla wszystkich, którzy myślą, że bez mięsa nie da się najeść :) Na zdjęciach z ryżem bo kaszy gryczanej akurat nie było w domu.

Składniki (na 4-6 porcji):
– 2 szklanki brązowej soczewicy
– 2 cebule
– 2 marchewki
– 2 suszone grzyby
– 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
– 1 łyżka sosu sojowego
– 2 liście laurowe
– 2 ziela angielskie
– 2 ząbki czosnku
– przyprawy po 1 łyżeczce: papryka wędzona, cząber, majeranek
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki
– sól, pieprz
– olej do smażenia

Wykonanie:
1. Grzyby pokrusz, zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin lub na całą noc.

2. Soczewicę zalej gorącą wodą i odstaw na pół godziny. Po tym czasie odcedź i przepłucz na sitku.

3. Soczewicę przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj pokrojone w plasterki marchewki, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Odcedź.

4. Na dużej patelni (lub w garnku) podgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.

5. Do cebuli dodaj soczewicę z marchewką oraz grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Wsyp przyprawy i wymieszaj.

6. Skrobię ziemniaczaną i sos sojowy rozmieszaj w szklance wody. Wlej do soczewicy, gotuj na małym ogniu przez 10 minut, często mieszając.

Podawaj z ryżem lub kaszą i dowolną surówką. Smacznego :)

.

Gulasz z soczewicy

2 Responses

  1. Karolina

    Zrobiłam, dobre, polecam; tylko robiłam bez grzybów, bo przepis wpadł mi w ręce rano i było już za późno na nocne moczenie 😉

    Odpowiedz

Odpowiedz na „KarolinaCancel reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *