Jak zrobić powidła śliwkowe?

Jak zrobić powidła śliwkowe?

Jak zrobić powidła śliwkowe?

Muszę przyznać, że w obszarze przygotowania przetworów na zimę nadal mam wiele do nauczenia się. Przeważnie ograniczam się do mrożenia truskawek i puree z dyni. A od zeszłego roku robię również powidła śliwkowe.

Żadne dżemy, konfitury, kupne czy domowe nie smakują mi tak jak powidła. W zeszłym roku zrobiłam powideł z 5 kg śliwek i wystarczyły mi tylko do marca. Teraz mam już za sobą pierwszą partię z 5 kg i planuję kolejną w przyszłym tygodniu.

Przygotowuję powidła z niewielką ilością cukru, ale jednak dodaję cukier aby powidła się nie psuły i wytrzymały cały rok. Widziałam przepisy zupełnie bez cukru, ale wolę nie ryzykować.

Składniki:
– 5 kg śliwek (dojrzałe drobne śliwki węgierki – powinny być żółte w środku)
– 10 suszonych daktyli (opcjonalnie)
– 5 łyżek cukru (lub więcej do smaku)

Wykonanie:
1. Śliwki porządnie umyj.

2. Duży garnek postaw na piecu i podgrzewaj na najmniejszym ogniu. Ze śliwek wyjmuj pestki i wrzucaj je do garnka. Od czasu do czasu zamieszaj.

3. Gdy wszystkie śliwki będą w garnku, dodaj pokrojone daktyle, porządnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez kilka godzin. Bez przykrywania pokrywką, woda ze śliwek musi odparować aby powidła zgęstniały.

4. Gdy powidła będą gęste dodaj cukier do smaku (u mnie 5 łyżek).

5. Wrzące powidła przekładaj do wyparzonych słoików. Dobrze zakręć, ustaw do góry nogami na ściereczce i zostaw do ostudzenia.

Ja gotowałam powidła od 11 przed południem do 10 wieczorem. Zrobiłam jednak dwie przerwy, podczas których powidła się nie gotowały. Pierwszą na dwugodzinny spacer z Hanią po przedszkolu, a drugą na webinar w internecie o 21. Gdy webinar się skończył podgrzałam jeszcze raz powidła i przełożyłam do słoików. Więc nie musisz spędzić całego dnia w domu aby zrobić powidła 🙂

Jeżeli wieczorem powidła nie są jeszcze wystarczająco gęste, zostaw je na noc. Rano ponownie podgrzej i przełóż do słoików.

Dobrze mieć nakrętki do słoików z klikającym wieczkiem, dokładnie wtedy wiadomo czy słoiczek porządnie się zamknął. Ja zbieram zakrętki i słoiczki przez cały rok. Dlatego na zdjęciu prawie każdy słoiczek jest inny 🙂

.

Jak wyparzyć słoiki?

Sposób 1: Przelej każdy słoik i przykrywkę wrzątkiem (uważaj żeby się nie poparzyć).

Sposób 2: Na dnie dużego garnka rozłóż ściereczkę, poustawiaj słoiki, zalej wodą i gotuj kilka minut.

Sposób 3: Słoiki wstaw do piekarnika, nagrzej do 120 stopni i trzymaj tam słoiki przez kilka minut.

Smacznego 🙂

jak zrobić powidła śliwkowe

4 Comments

  • Dominika Posted 29 września 2015 07:35

    Cześć, macie jakiś pomysł co zdrowego mogę zrobić z działkowego winogrona? (poza winem 😀 ). Dostałam go pełno nie chcę żeby się zmarnowało a pomysłów brak… :/

    • Marysia Pabich Posted 30 września 2015 09:00

      Dominika, nigdy nie mieliśmy takiego “problemu” i nie niestety nic nie podpowiemy. Może jednak zrób to wino 🙂

  • Asia Posted 25 lutego 2016 18:39

    Winogrona umyj, włóż do dużego garnka uzależniony woda aby pokryć owoce. Następnie zagotuj, trzymaj na wolnym ogniu jeszcze kilka minut. Odsączamy na sicie lub pieluszce, możesz jeszcze docisnąć aby wydusić cały sok. Posłódź do smaku, przelej do słojów. Możesz ewentualnie jeszcze zapasteryzować. Drugi sposób to przetworzenie na sok w sokowniku. Pycha na zimę.

    • Marysia Pabich Posted 27 lutego 2016 08:25

      Dzięki Asia za podpowiedź 🙂

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *