Jak zrobić puree z dyni – gotować czy piec?

11

Najlepszym sposobem aby przechować dynię na zimę jest jej zamrożenie (w kawałkach lub w postaci puree). Jako puree dynia zajmuje zdecydowanie mniej miejsca i można zmieścić jej więcej. Puree najlepiej zamrażać w małych woreczkach w takiej ilości jaka będzie potrzebna do pojedynczego wykorzystania. Ja mrożę po 1 lub 1,5 szklanki bo taka ilość jest mi potrzebna do placków.

Puree możesz przygotować na dwa sposoby – poprzez gotowanie lub pieczenie. Wybór metody zależy od sytuacji, każdy z nich ma swoje plusy i minusy.

Gotowanie

Dynię pokrój na kawałki około 2x2cm, zalej niewielką ilością wody i gotuj do miękkości. Kiedy dynia jest już miękka (rozpada się) zmiksuj całość blenderem.

..

Pieczenie

Dynię przekrój na pół i wstaw na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, skórą do dołu. Kiedy dynia będzie miękka usuń pestki i wydrąż miąższ łyżką. Pestki dyni można wysuszyć, wyłuskać i zjeść. Zawierają dużo cynku tak że nie warto ich wyrzucać.

Zalety:
– unikamy krojenia twardej surowej dyni, co jest szczególnie ważne przy przygotowaniu większej ilości puree
– po wydrążeniu zostaje bardzo cieniutka skóra więc nic się nie marnuje

Wady:
– wymaga pracy piekarnika przez 60minut, dlatego nie warto tego robić przy małej ilości dyni, chyba że akurat jest zimno a w blokach jeszcze nie grzeją :)

Kiedy dynia lekko ostygnie wydrąż miąższ i zmiksuj blenderem. Potrzebną porcję przełóż do woreczka.

puree1

Aby odmierzyć odpowiednią ilość puree można liczyć łyżki albo włożyć woreczek do kubeczka lub szklanki.

puree2

Tak przygotowane puree wkładam do zamrażarki.

puree3

Puree z dyni jest bardzo użyteczne w kuchni, na jego bazie możesz przygotować zupę, sos do makaronu, upiec placki na śniadanie, ciasto lub dodać je do koktajlu. W wypiekach puree z dyni idealnie zastępuje jajka. A w dodatku jest bardzo zdrowe. Dynia zawiera dużo witamin (szczególnie beta-karotenu i witamin z grupy B), a także potas, wapń i fosfor.

.




.

Moje ulubione przepisy z puree z dyni (kliknij w zdjęcie):

dynia1

krem_z_dyniplackikawa

>

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Jeśli nasz artykuł był przydatny podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękujemy :)

11 Responses

    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Kasiu, myślę, że tak, ale szczerze mówiąc nie próbowałam z każdym gatunkiem. Ja piekę najczęściej te duże dynie zwyczajne, bo nie jesteśmy w stanie zjeść całej na raz. Hokkaido już na pewno też piekłam i mroziłam. Dynię piżmową można bardzo długo przechowywać w domu, więc też jej nie mrożę.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *