Jarmuż przepisy i wskazówki

8

Jeszcze kilka lat temu nikt nie słyszał o jarmużu, a teraz staje się on coraz popularniejszy. Można znaleźć go na lokalnych ryneczkach i w większych supermarketach. Przepisy z jarmużem szturmem podbijają internet. A ja się cieszę, że coraz więcej osób je jarmuż, bo wiem, że warto :)

Zanim jednak przejdziemy do jarmużu, to już teraz wszystkich zainteresowanych zdrowym odżywianiem zapraszamy do pobrania darmowego mini-poradnika „Skuteczne sposoby na katar i przeziębienie”. Pobierz i pomóż swojej rodzinie stać się wolną od chorób :)

.

Dlaczego warto jeść jarmuż?

Jarmuż należy do rodziny kapustowatych, w jej skład wchodzą również brokuł, kalafior, brukselka i kapusta. Jak wszystkie zielone liście, ma nam do zaoferowania dużo dobrego. W rankingu gęstości odżywczej sporządzonym przez dr. Furmana, jarmuż zajmuje pierwsze miejsce!! Cały ranking znajdziesz tutaj.

Na cudowne właściwości jarmużu składają się:
– wysoka zawartość witamin A i C,
– wysoka zawartość potasu, wapnia, żelaza, kwasu foliowego,
– wysoka zawartość fitozwiązków,
– zawartość luteiny chroniącej wzrok.

Amerykańskie Towarzystwo ds. Walki z Rakiem poleca zielone warzywa liściaste (takie jak jarmuż) ponieważ zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów.

Jeżeli zależy Ci na dobrym zdrowiu i dbasz o swoją dietę pamiętaj o codziennej porcji zielonych liści.

.

Jak przechowywać jarmuż?

Świeży jarmuż można przechowywać w woreczku foliowym w lodówce przez kilka dni. Można go również zamrozić. Ja mrożę liście w całości, po zamrożeniu są bardzo kruche i łatwo oddzielić je od twardej łodygi. Takie zamrożone liście lądują u nas w koktajlach.

.

jarmuż przepisyJak jeść jarmuż?

Młode liście jarmużu można jeść w całości. Ze starszych należy usunąć główną, twardą łodygę. Kupując jarmuż zwróć uwagę, aby był świeży, o głębokim kolorze. Unikaj zwiędniętych, żółtych liści.

Jarmuż możesz zjeść na surowo, jako pesto, dodatek do kanapek, podstawę sałatki lub zmiksowany w koktajlu.

Możesz go również ugotować w zupie lub upiec w zapiekance warzywnej.

.

Jarmuż przepisy

Moje ulubione przepisy z jarmużem znajdziesz poniżej. Ze względu na szybkość przygotowania najczęściej jarmuż jemy w postaci zielonego koktajlu. Taki koktajl pijemy codziennie na drugie śniadanie lub na kolację, to świetny sposób na zwiększenie ilości warzyw i owoców w codziennej diecie.

sałatka z jarmużu

Sałatka z jarmużu

kiwi.png

Koktajl z jarmużem

Pesto z jarmużu

Pesto z jarmużu

.

.

.

.

.

.

Kasza bulgur z jarmużem

Kasza bulgur z jarmużem

Botwinka

Botwinka

Gołąbki z liści jarmużu

Gołąbki z liści jarmużu

.

.

.

.

.

.

.

.

.
.

SZUKASZ POMYSŁÓW NA ZJEDZENIE JARMUŻU?
Ebook o zielonych koktajlach

.

Jarmuż świetnie pasuje do zielonych koktajli:)

Szybkie przygotowanie, wspaniały smak, moc witamin, mnóstwo energii!

Pyszne przepisy, praktyczne wskazówki i garść porad znajdziesz w naszych e-booku Sekrety Zielonych Koktajli.

.
.

Fotografia tytułowa autorstwa Joanny Grety.

8 Responses

  1. Agata

    Wow, co za smaczny blog! Będę zaglądać :-) Ja ostatnio robiłam czipsy z jarmużu, ale muszę w końcu wypróbować przepis na dobry koktajl. I może pesto? Dziękuję za dawkę inspiracji.

    Odpowiedz
  2. Lidia

    Szukając ciekawych przepisów na zielone koktajle, trafiłam na Waszą stronę i od razu zakupiłam e-book. Bardzo podoba mi się wydanie; napisane jest prosto, przejrzyście i wszystkie niezbędne informacje zawarte są ,,w pigułce,,
    Mam już Was w ulubionych i będę tutaj zaglądać a teraz po zakupie e-booka wydrukuję wszystko i muszę zbindować, ponieważ jestem z pokolenia, które lubią rzeczy namacalne;), po prostu muszę mieć książkę, wtedy chętnie wracam, przeglądam przepisy:) Dziękuję, że jesteście. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Loczek

    Jarmuż najlepszy jest w jajecznicy i na surowo w sałatkach. Właśnie zrobiłem pyszną sałatkę, którą polecam. Składniki? kilka liści sałaty, trochę świeżego szpinaku, dwa duże pomidory, szczypiorek, mała cebula, kilka dużych liści czerwonej kapusty, brukiew (raczej niedostępna w Polsce – można pomyśleć nad jakimś zastępstwem, np. kalarepa) i kilka dużych liści rzeczonego jarmużu (ogonków nie wyrzucam tylko kroję drobno i są jak inne twardsze warzywa – czyli chrupiące), sól i pieprz. Warzywa kroję, rwę na drobniejsze kawałki, zalewam naturalnym jogurtem, ewentualnie posypuję sezamem i voilá. Bardziej kolorowo i witaminowo być nie może :-)

    Odpowiedz
  4. Paulina

    Czy chipsy z jałmuzu są tak samo wartościowe jak surowe? W jednym z brytyjskich sklepów ze zdrową żywnością widziałam takie chipsy… Warto kupić?

    Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Najbardziej wartościowy jest surowy jarmuż, każde podgrzewanie niszczy część witamin. Ale jako ciekawostkę, myślę że warto spróbować takie chipsy :) Można je też samodzielnie zrobić w domu, w piekarniku.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *