
Jeszcze kilka lat temu nikt nie słyszał o jarmużu, a teraz staje się on coraz popularniejszy. Można znaleźć go na lokalnych ryneczkach i w większych supermarketach. Przepisy z jarmużem szturmem podbijają internet. A ja się cieszę, że coraz więcej osób je jarmuż, bo wiem, że warto
.
Dlaczego warto jeść jarmuż?
Jarmuż należy do rodziny kapustowatych, w jej skład wchodzą również brokuł, kalafior, brukselka i kapusta. Jak wszystkie zielone liście, ma nam do zaoferowania dużo dobrego. W rankingu gęstości odżywczej sporządzonym przez dr. Furmana, jarmuż zajmuje pierwsze miejsce!! Cały ranking znajdziesz tutaj.
Na cudowne właściwości jarmużu składają się:
– wysoka zawartość witamin A i C,
– wysoka zawartość potasu, wapnia, żelaza, kwasu foliowego,
– wysoka zawartość fitozwiązków,
– zawartość luteiny chroniącej wzrok.
Amerykańskie Towarzystwo ds. Walki z Rakiem poleca zielone warzywa liściaste (takie jak jarmuż) ponieważ zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów.
Jeżeli zależy Ci na dobrym zdrowiu i dbasz o swoją dietę pamiętaj o codziennej porcji zielonych liści.
.
Jak przechowywać jarmuż?
Świeży jarmuż można przechowywać w woreczku foliowym w lodówce przez kilka dni. Można go również zamrozić. Ja mrożę liście w całości, po zamrożeniu są bardzo kruche i łatwo oddzielić je od twardej łodygi. Takie zamrożone liście lądują u nas w koktajlach.
.
Jak jeść jarmuż?
Młode liście jarmużu można jeść w całości. Ze starszych należy usunąć główną, twardą łodygę. Kupując jarmuż zwróć uwagę, aby był świeży, o głębokim kolorze. Unikaj zwiędniętych, żółtych liści.
Jarmuż możesz zjeść na surowo, jako pesto, dodatek do kanapek, podstawę sałatki lub zmiksowany w koktajlu.
Możesz go również ugotować w zupie lub upiec w zapiekance warzywnej.
.
Jarmuż przepisy
Moje ulubione przepisy z jarmużem znajdziesz poniżej, kliknij w zdjęcie lub tytuł.
Więcej zdrowych i szybkich przepisów znajdziesz w moim e-booku.
Sprawdź tutaj >>
.
.
Ze względu na szybkość przygotowania najczęściej jarmuż jemy w postaci koktajlu. Taki koktajl pijemy codziennie na drugie śniadanie lub na kolację, to świetny sposób na zwiększenie ilości warzyw i owoców w codziennej diecie.
Wszystkiego o zielonych koktajlach dowiesz się z naszego e-booka Sekrety Zielonych Koktajli >>
.
Pesto z jarmużu z kaszą jaglaną
.
Kasza bulgur z warzywami i jarmużem
.
.
.
Kasza jaglana z jarmużem i pieczarkami
.
Fotografia tytułowa autorstwa Joanny Grety.
.
Tyle przepisów z jarmużem. Chcesz więcej zdrowych przepisów?
Znajdziesz je w moim e-booku Zdrowe i Szybkie obiady >>
Bez wychodzenia z domu możesz mieć 48 pysznych przepisów w wersji do druku i trzymać je zawsze pod ręką.
Zobacz, co inni mówią o moich przepisach:
Przepisy i inspiracje od Marysi są proste, smaczne i szybkie w wykonaniu. Ola
Przepisy są rewelacyjne- gotowanie trwa krótko a mimo to jest zdrowo i smacznie. Dominika
Korzystając z szybkich rozwiązań proponowanych przez ta wspaniałą rodzinę bardzo powoli , niezauważalnie zmienił mi się prawie cały jadłospis na pyszny i zdrowy. Agnieszka
Super proste a przy tym smaczne przepisy, kilka z nich weszło już do naszego stałego menu. a inne czekają na wypróbowanie…Marysia pokazuje, że nie trzeba spędzać godzin w kuchni żeby przygotować zdrowe posiłki, czasem wystarczy pokroić warzywa, dorzucić nasiona i orzechy i gotowe… Małgorzata
Codziennie musimy jeść i codziennie musimy szykować posiłki. A co jest w tym wszystkim najgorsze?
Nawet gorsze niż zmywanie…
Wymyślanie co dzisiaj ugotować!
Mam rację?
No może jeszcze mąż, który na pytanie co zrobić na obiad, odpowiada „obojętnie” 😉
A gdyby tak mieć system?
-> zbiór przepisów zawsze pod ręką i jeszcze wskazówki jak gotować szybciej,
-> codziennie w 30 minut zdrowy obiad i koniec z zastanawianiem się co dzisiaj ugotować.
Poznaj e-book Zdrowe i Szybkie obiady >>
Z tym e-bookiem już nie zabraknie Ci pomysłów na obiady!
Kup e-book klikając w niebieski przycisk powyżej, lub przejdź do strony produktu i przeczytaj więcej.
.
Wow, co za smaczny blog! Będę zaglądać
Ja ostatnio robiłam czipsy z jarmużu, ale muszę w końcu wypróbować przepis na dobry koktajl. I może pesto? Dziękuję za dawkę inspiracji.
Zapraszamy
Szukając ciekawych przepisów na zielone koktajle, trafiłam na Waszą stronę i od razu zakupiłam e-book. Bardzo podoba mi się wydanie; napisane jest prosto, przejrzyście i wszystkie niezbędne informacje zawarte są ,,w pigułce,,
Mam już Was w ulubionych i będę tutaj zaglądać a teraz po zakupie e-booka wydrukuję wszystko i muszę zbindować, ponieważ jestem z pokolenia, które lubią rzeczy namacalne;), po prostu muszę mieć książkę, wtedy chętnie wracam, przeglądam przepisy:) Dziękuję, że jesteście. Pozdrawiam
Dziękujemy za miłe słowa
Takie komentarze jak ten dodają nam energii do działania. Dziękujemy!
Jarmuż najlepszy jest w jajecznicy i na surowo w sałatkach. Właśnie zrobiłem pyszną sałatkę, którą polecam. Składniki? kilka liści sałaty, trochę świeżego szpinaku, dwa duże pomidory, szczypiorek, mała cebula, kilka dużych liści czerwonej kapusty, brukiew (raczej niedostępna w Polsce – można pomyśleć nad jakimś zastępstwem, np. kalarepa) i kilka dużych liści rzeczonego jarmużu (ogonków nie wyrzucam tylko kroję drobno i są jak inne twardsze warzywa – czyli chrupiące), sól i pieprz. Warzywa kroję, rwę na drobniejsze kawałki, zalewam naturalnym jogurtem, ewentualnie posypuję sezamem i voilá. Bardziej kolorowo i witaminowo być nie może
Dzieki za radosny komentarz
Tez lubimy sałatki z jarmuzem
Pozdrawiam serdecznie
Czy chipsy z jałmuzu są tak samo wartościowe jak surowe? W jednym z brytyjskich sklepów ze zdrową żywnością widziałam takie chipsy… Warto kupić?
Najbardziej wartościowy jest surowy jarmuż, każde podgrzewanie niszczy część witamin. Ale jako ciekawostkę, myślę że warto spróbować takie chipsy
Można je też samodzielnie zrobić w domu, w piekarniku.