Jarmuż przepisy i wskazówki

8

Jeszcze kilka lat temu nikt nie słyszał o jarmużu, a teraz staje się on coraz popularniejszy. Można znaleźć go na lokalnych ryneczkach i w większych supermarketach. Przepisy z jarmużem szturmem podbijają internet. A ja się cieszę, że coraz więcej osób je jarmuż, bo wiem, że warto :)

.

Dlaczego warto jeść jarmuż?

Jarmuż należy do rodziny kapustowatych, w jej skład wchodzą również brokuł, kalafior, brukselka i kapusta. Jak wszystkie zielone liście, ma nam do zaoferowania dużo dobrego. W rankingu gęstości odżywczej sporządzonym przez dr. Furmana, jarmuż zajmuje pierwsze miejsce!! Cały ranking znajdziesz tutaj.

Na cudowne właściwości jarmużu składają się:
– wysoka zawartość witamin A i C,
– wysoka zawartość potasu, wapnia, żelaza, kwasu foliowego,
– wysoka zawartość fitozwiązków,
– zawartość luteiny chroniącej wzrok.

Amerykańskie Towarzystwo ds. Walki z Rakiem poleca zielone warzywa liściaste (takie jak jarmuż) ponieważ zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów.

Jeżeli zależy Ci na dobrym zdrowiu i dbasz o swoją dietę pamiętaj o codziennej porcji zielonych liści.

.

Jak przechowywać jarmuż?

Świeży jarmuż można przechowywać w woreczku foliowym w lodówce przez kilka dni. Można go również zamrozić. Ja mrożę liście w całości, po zamrożeniu są bardzo kruche i łatwo oddzielić je od twardej łodygi. Takie zamrożone liście lądują u nas w koktajlach.

.

jarmuż przepisyJak jeść jarmuż?

Młode liście jarmużu można jeść w całości. Ze starszych należy usunąć główną, twardą łodygę. Kupując jarmuż zwróć uwagę, aby był świeży, o głębokim kolorze. Unikaj zwiędniętych, żółtych liści.

Jarmuż możesz zjeść na surowo, jako pesto, dodatek do kanapek, podstawę sałatki lub zmiksowany w koktajlu.

Możesz go również ugotować w zupie lub upiec w zapiekance warzywnej.

.

Jarmuż przepisy

Moje ulubione przepisy z jarmużem znajdziesz poniżej, kliknij w zdjęcie lub tytuł.

Więcej zdrowych i szybkich przepisów znajdziesz w moim e-booku.
Sprawdź tutaj >>

.

Sałatka z jarmużu

sałatka z jarmużu

.

Zielony koktajl z jarmużem

Ze względu na szybkość przygotowania najczęściej jarmuż jemy w postaci koktajlu. Taki koktajl pijemy codziennie na drugie śniadanie lub na kolację, to świetny sposób na zwiększenie ilości warzyw i owoców w codziennej diecie.

Wszystkiego o zielonych koktajlach dowiesz się z naszego e-booka Sekrety Zielonych Koktajli >> 

koktajle

.

Pesto z jarmużu z kaszą jaglaną

jarmuż przepisy

.

Kasza bulgur z warzywami i jarmużem

bulgur1

.

Mini gołąbki z liści jarmużu

gołąbki z liści jarmużu

.

Zupa botwinka

botwinka3

.

Kasza jaglana z jarmużem i pieczarkami

Kasza jaglana z jarmużem i pieczarkami

.

Fotografia tytułowa autorstwa Joanny Grety.

.

Tyle przepisów z jarmużem. Chcesz więcej zdrowych przepisów?
Znajdziesz je w moim e-booku Zdrowe i Szybkie obiady >>

Bez wychodzenia z domu możesz mieć 48 pysznych przepisów w wersji do druku i trzymać je zawsze pod ręką.

Zobacz, co inni mówią o moich przepisach:

Przepisy i inspiracje od Marysi są proste, smaczne i szybkie w wykonaniu. Ola

Przepisy są rewelacyjne- gotowanie trwa krótko a mimo to jest zdrowo i smacznie. Dominika

Korzystając z szybkich rozwiązań proponowanych przez ta wspaniałą rodzinę bardzo powoli , niezauważalnie zmienił mi się prawie cały jadłospis na pyszny i zdrowy. Agnieszka

Super proste a przy tym smaczne przepisy, kilka z nich weszło już do naszego stałego menu. a inne czekają na wypróbowanie…Marysia pokazuje, że nie trzeba spędzać godzin w kuchni żeby przygotować zdrowe posiłki, czasem wystarczy pokroić warzywa, dorzucić nasiona i orzechy i gotowe… Małgorzata

 

Nie wiesz, co ugotować na obiad?

Wegetariańskie leczo z fasolki szparagowejCodziennie musimy jeść i codziennie musimy szykować posiłki. A co jest w tym wszystkim najgorsze?

Nawet gorsze niż zmywanie…
Wymyślanie co dzisiaj ugotować!

Mam rację?
No może jeszcze mąż, który na pytanie co zrobić na obiad, odpowiada „obojętnie” 😉

A gdyby tak mieć system?
-> zbiór przepisów zawsze pod ręką i jeszcze wskazówki jak gotować szybciej,
-> codziennie w 30 minut zdrowy obiad i koniec z zastanawianiem się co dzisiaj ugotować.

Poznaj e-book Zdrowe i Szybkie obiady >>

Z tym e-bookiem już nie zabraknie Ci pomysłów na obiady!

Kup e-book klikając w niebieski przycisk powyżej, lub przejdź do strony produktu i przeczytaj więcej.

.

8 Responses

  1. Agata

    Wow, co za smaczny blog! Będę zaglądać :-) Ja ostatnio robiłam czipsy z jarmużu, ale muszę w końcu wypróbować przepis na dobry koktajl. I może pesto? Dziękuję za dawkę inspiracji.

    Odpowiedz
  2. Lidia

    Szukając ciekawych przepisów na zielone koktajle, trafiłam na Waszą stronę i od razu zakupiłam e-book. Bardzo podoba mi się wydanie; napisane jest prosto, przejrzyście i wszystkie niezbędne informacje zawarte są ,,w pigułce,,
    Mam już Was w ulubionych i będę tutaj zaglądać a teraz po zakupie e-booka wydrukuję wszystko i muszę zbindować, ponieważ jestem z pokolenia, które lubią rzeczy namacalne;), po prostu muszę mieć książkę, wtedy chętnie wracam, przeglądam przepisy:) Dziękuję, że jesteście. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Loczek

    Jarmuż najlepszy jest w jajecznicy i na surowo w sałatkach. Właśnie zrobiłem pyszną sałatkę, którą polecam. Składniki? kilka liści sałaty, trochę świeżego szpinaku, dwa duże pomidory, szczypiorek, mała cebula, kilka dużych liści czerwonej kapusty, brukiew (raczej niedostępna w Polsce – można pomyśleć nad jakimś zastępstwem, np. kalarepa) i kilka dużych liści rzeczonego jarmużu (ogonków nie wyrzucam tylko kroję drobno i są jak inne twardsze warzywa – czyli chrupiące), sól i pieprz. Warzywa kroję, rwę na drobniejsze kawałki, zalewam naturalnym jogurtem, ewentualnie posypuję sezamem i voilá. Bardziej kolorowo i witaminowo być nie może :-)

    Odpowiedz
  4. Paulina

    Czy chipsy z jałmuzu są tak samo wartościowe jak surowe? W jednym z brytyjskich sklepów ze zdrową żywnością widziałam takie chipsy… Warto kupić?

    Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Najbardziej wartościowy jest surowy jarmuż, każde podgrzewanie niszczy część witamin. Ale jako ciekawostkę, myślę że warto spróbować takie chipsy :) Można je też samodzielnie zrobić w domu, w piekarniku.

      Odpowiedz

Odpowiedz na „PaulinaCancel reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *