Dzisiaj sposób jak ożywić smakowo i wizualnie kaszę bulgur. Konieczny jest jarmuż lub inne zielone liście, czerwona papryka i dowolne warzywa. U mnie akurat leżał w lodówce kawałek kalafiora i trochę ugotowanej ciecierzycy. Warzywa podsmażane na patelni są fajnie chrupiące, a kasza staje się kolorowa i ciekawa w smaku. Tak przygotowaną kaszę można jeść samą, z dowolną surówką lub kotletami.
Drugiego dnia zmieszałam pozostałą kaszę z fasolką szparagową i całość zapiekłam w piekarniku. Wyszło bardziej suche, lekko chrupiące ale nadal bardzo smaczne danie.
Składniki:
– 1 szklanka suchej kaszy
– 1 cebula
– kilka liści jarmużu (lub szpinaku)
– 1 mała papryka
– 1/4 kalafiora
– 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (można zastąpić innymi strączkami lub pominąć)
– olej do smażenia
– sól, pieprz, sos sojowy
– płatki drożdżowe
1. Kaszę bulgur ugotuj (jak ugotować bulgur przeczytasz tutaj)
2. Na oleju zrumień cebulę. Dodaj drobno pokrojony jarmuż i całość podsmaż.
3. Paprykę pokrój w kostkę, kalafiora na drobne kawałki. Dodaj wszystko na patelnię.
4. Gdy warzywa zmiękną dodaj ciecierzycę, kaszę i przyprawy, wymieszaj. Podgrzej aby całość była ciepła.
Gotowe!
P.S. Fasolkę szparagową obieramy tylko z jednej strony, dzięki temu idzie to szybciej. Końce, które zostawiamy nie są twarde i nie czuć ich przy jedzeniu 🙂
5 Comments
Gdzie kupić taką kasze Bulgur?
W badapak 🙂
Ostatnio kupujemy w badapak, wcześniej w Selgrosie. Szukamy dużych paczek, żeby było taniej. Mniejsze opakowania powinny być również w innych supermarketach.
Aha… I gdzie kupić czerwoną soczewice?
również w badapak.pl