Kasza jaglana po meksykańsku

5

Do tej pory kasza jaglana pojawiała się u nas głównie w wersji śniadaniowej na słodko, ale ponieważ kasza jaglana jest bardzo zdrowa i bezglutenowa, czas zacząć jeść ją również na obiady :) Nie jestem zwolennikiem całkowitego wykluczenia glutenu u osób, które nie mają do tego zdiagnozowanych wskazań, ale jak najbardziej jestem za zróżnicowaną dietą i jak największą ilością kasz na obiady w miejsce tradycyjnych ziemniaków i modnych ostatnio makaronów.

Kasza jaglana po meksykańsku to bardzo proste do wykonania, jednogarnkowe danie, które gotuje się praktycznie samo. Jeśli unikasz produktów z puszek, możesz czerwoną fasolę ugotować samemu w domu. Wtedy ta potrawa robi się jeszcze zdrowsza, ale wymaga wcześniejszego zaplanowania i moczenia fasoli przez noc.

W wersji pikantnej możesz dodać papryczkę chili. Ja gotuję raczej bez ostrych smaków, tak aby nasza 4 letnia córka mogła jeść razem z nami.

Składniki:
– 1 cebula
– 1 czerwona papryka (zimą i wiosną korzystam z mrożonej)
– 1 pomidor
– 2 i 1/2 kubka soku pomidorowego
– 3/4 kubka kaszy jaglanej
– 1/2 puszki kukurydzy
– 1 puszka czerwonej fasoli (lub szklanka ugotowanej czerwonej fasoli)
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka słodkiej suszonej papryki
– 1/2 łyżeczki ostrej suszonej papryki
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 łyżka oregano
– 2 łyżki oleju

Wykonanie:
1. W garnku rozgrzej olej i zrumień na nim pokrojoną w kostkę cebulę.

2. Dodaj pokrojoną paprykę i podsmażaj chwilę, aż papryka zmięknie.

3. Wlej sok pomidorowy, dodaj pokrojonego pomidora oraz przyprawy.

4. Kaszę jaglaną opłucz na sitku i przelej wrzątkiem.

5. Gdy sok pomidorowy zacznie się gotować, przełóż do niego kaszę jaglaną i gotuj około 20 minut. Pod koniec gotowania kilka razy zamieszaj.

6. Fasolę i kukurydzę odcedź na sitku i przepłucz wodą. Dodaj do ugotowanej kaszy i zamieszaj.

Polecam podawać w dużą ilością surówek lub świeżych warzyw, aby zrównoważyć ilość gotowanego i surowego. Smacznego!!

Przepis znaleziony tutaj.

.

Zobacz nasze inne przepisy z kaszą jaglaną – kliknij tutaj :)

.

kasza jaglana po meksykańsku

5 Responses

  1. WonkaP

    Genialna potrawa. Zdecydowanie przeszła moje oczekiwania. Uwielbiam kaszę jaglaną w każdej postaci, ale ta potrawa będzie w czołówce. Wielkie dzięki i proszę o więcej:)

    Odpowiedz
  2. KatJa

    Ja spontaniczne dodałam różne warzywa jakie miałam w lodówce. M.in. brokuła i kapustę pekińską. Te podstawowe też były. Wyszło fajne danie. Ps. Ostatnio napadła mnie ochota na świeżą paprykę. Mam nadzieję że raz na jakiś czas zjedzenie jej o tej porze roku nie zaszkodzi.

    Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Nie zaszkodzi, tylko umyj porządnie. Dobrym pomysłem jest zamrożenie latem papryki, nie smakuje już jak świeża, ale do gotowanie nadaje się idealnie, no i jest kilka razy tańsza w sierpniu niż zimą.

      Odpowiedz
  3. Milena

    To jest po prostu przepyszne! Gotuję to danie 3. dzień z rzędu:) Mąż mówi, że to takie chili con carne (tyle, ze bez carne)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *