Kompot z jabłek, truskawek i rabarbaru

W sklepach pełno jest różnego rodzaju soków, napoi i smakowych wód mineralnych. Czy ktoś gotuje jeszcze kompoty? Ja nie robiłam tego już od kilku lat. Chyba ostatni kompot ugotowałam zaraz po urodzeniu Hani, jak nie mogłam jeszcze jeść surowych owoców a bardzo za nimi tęskniłam. Ostatnio jednak został mi kawałek rabarbaru z którym nie wiedziałam co zrobić i tak powstał pierwszy kompot w tym roku, a po kliku dniach była już powtórka.

Zimny prosto z lodówki jest wspaniały w upalne dni. Okazało się jednak, że w moja rodzina kompoty owszem lubi ale nic nie może w nich pływać. Także pół dzbanka owoców zostało tylko dla mnie i było moim drugim śniadaniem. Przecież cały urok kompotu to pływające w nim owoce… 😉

Składniki:
– 1 jabłko
– 1 laska rabarbaru
– 5-10 truskawek
– 1,5 litra wody
– 2-3 łyżki ksylitolu (lub innej substancji słodzącej)

1. Jabłko obierz i pokrój na ósemki, a potem na plasterki. Rabarbar pokrój na kilkumilimetrowe plasterki.

2. Zalej owoce wodą i gotuj do miękkości.

3. Posłodź i odstaw do wystudzenia, a na noc do lodówki. Gotowe.

kompot2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *