Kotlety z kaszy gryczanej i warzyw

Kotlety z kaszy gryczanej i warzyw

Kotlety z kaszy gryczanej i warzyw

Przepis na kotlety z kaszy gryczanej znalazłam na pudełku z kaszą, jajko zastąpiłam płatkami owsianymi i otrzymałam wegańską wersję 🙂 Na szczęście okazało się, że masa fajnie się skleja nawet bez jajka.

Kotlety są miękkie i lekkie, zupełnie inne w smaku niż kotlety z soczewicy, które robiłam do tej pory. Nie kruszą się i łatwo je odkleić od papieru do pieczenia. Bardzo nam smakowały i pewnie jeszcze nie raz będę do nich wracać, gdyż są fajną odmianą od tradycyjnego sposobu jedzenia kaszy gryczanej.

Do kotletów dodaj dowolną surówkę, a otrzymasz lekki i zdrowy obiad.

Składniki:
– 100 g kaszy gryczanej
– 1/2 kubka płatków owsianych górskich
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1 cebula
– 1/2 małego selera
– sól, pieprz
– 1 łyżka oleju
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Wykonanie:
1. Kaszę gryczaną ugotuj do miękkości i ostudź.

2. Płatki owsiane zalej zimną wodą (do wysokości płatków, nie wyżej) i odstaw na godzinę, tak aby wchłonęły całą wodę.

3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę pokrojoną w kostkę.

4. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce lub rozdrobnij w pojemniku blendera (ja robię to w Vitamixie). Dodaj warzywa na patelnię i podsmaż przez kilka minut.

4. Ostudzoną kaszę gryczaną oraz warzywa przełóż do dużej miski. Dodaj przyprawy, płatki owsiane (odsączone z wody, jeżeli nie wchłonęły całej) i zmiksuj blenderem na masę.

5. Z masy formuj kotlety, układaj na papierze do pieczenia i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Możesz również smażyć kotlety na patelni. Ale ja zdecydowanie wolę pieczone, ponieważ nie nasiąkają tłuszczem i są fajnie chrupiące 🙂

Smacznego!

Kotlety z kaszy gryczanej

.

ebook3

29 przepisów na śniadania, które sprawią, że Twoje dziecko będzie jadło zdrowo i różnorodnie.

Cała rodzina zakocha się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

.

7 Comments

  • Aga Posted 27 maja 2015 12:28

    A płatki owsiane też dodajemy do blendera czy kotlety są “obtoczone” w tych płatkach?

    • Marysia Pabich Posted 27 maja 2015 12:43

      Dodajemy do masy i blendujemy razem ze wszystkim. Już poprawiam w przepisie 🙂

  • Martyna Posted 24 września 2015 14:33

    Niestety coś musiałam zrobić źle, bo kotlety nie chciały odkleić się od papieru. Może nie odsączyłam dokładnie płatków, albo za mało oleju dałam. Na pewno kiedyś jeszcze spróbuję 🙂

    • Marysia Pabich Posted 24 września 2015 15:05

      Martyna, może za krótko piekłaś? Gdyby w masie było za dużo wody to kotlety by się rozpłynęły na takie placki. U mnie przeważnie jest tak, że gdy nie są jeszcze dobrze upieczone to nie chcą się odkleić, ale potem wysychają i nie ma już tego problemu. Zastanawiam się czy rodzaj grzania (góra, dół, obieg) może mieć tu znaczenie, ale chyba nie, jeżeli nie były przypalone od dołu.

  • Kasia Posted 7 grudnia 2016 18:12

    Ja zrobiłam podobne kotleciki, ale ugotowałam płatki, bo nie chciało mi się czekać godziny i nie mieliłam wszystkiego. Kleiły się dobrze 🙂

    • Marysia Pabich Posted 7 grudnia 2016 20:22

      Kasia, dziękuję za komentarz i wskazanie alternatyw, może komuś się przydadzą 🙂

  • Ania Posted 26 lutego 2018 19:58

    Bardzo dobre kotlety, do tego pieczone, same zalety:)

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *