Kotlety z kaszy jaglanej, ciecierzycy i brokułu

6

Dzisiaj kolejny przepis na kotlety, bo przecież dieta bezmięsna nie oznacza rezygnacji z kotletów! Wręcz przeciwnie, można ich zrobić bardzo wiele rodzajów. Ogranicza nas chyba tylko wyobraźnia :)

Do takich kotletów można wykorzystać składniki, które akurat znajdują się w domu, lub pozostałości z przygotowywania innych potraw. Ja tym razem wykorzystałam kaszę jaglaną, która została po pieczeniu pasztetu, dodałam do niej ugotowaną ciecierzycę i surowego brokuła. W ten sposób powstały kotlety z kaszy jaglanej, ciecierzycy i brokuła. Pyszności!! Wystarczy dodać surówkę i obiad gotowy.

Składniki:
– 1 mały brokuł
– 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
– 1 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
– pieprz, sól
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki mielonych nasion chia lub siemienia lnianego

Wykonanie:
1. Brokuła umyj i drobno posiekaj lub rozdrobnij w pojemniku blendera.

2. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i zmiksuj końcówką blendera na gładką masę.

3. Z masy formuj kotlety i układaj na papierze do pieczenia.

4. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 150 stopni. W połowie pieczenia możesz odwrócić kotlety, ale nie jest to konieczne.

Smacznego :)

Kotlety z kaszy jaglanej, ciecierzycy i brokułu

Jeśli podoba Ci się ten tekst, podziel się nim, korzystając z przycisków poniżej. Dziękujemy!!

6 Responses

  1. Rozalinda

    Oo, właśnie szukam dań z ciecierzycą. To moje początki wege.. :) na pewno spróbuję Twojego! W ogóle w sklepie natknęłam się na ciecierzycę z warzywami od Międzychodu i powiem ci jestem w szoku, że gotowe danie jest tak pyszne!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *