Kotlety z kaszy jaglanej i buraków

2

Jeśli często robisz soki warzywne, to domyślam się, że podobnie jak ja, szukasz pomysłów na wykorzystanie resztek. Codzienne picie soku generuje ich duże ilości. Ciężko jest przerobić wszystkie, ale warto chociaż część z nich wykorzystać w innych posiłkach. Najczęściej z takich pozostałości robię muffinki lub kotlety.

Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na kotlety z kaszy jaglanej i buraków. Kotlety są lekko słodkie, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Przepis jest banalnie prosty, bo wszystkie kotlety z kaszy jaglanej polegają na zmiksowaniu kaszy z warzywami lub strączkami oraz przyprawami. Zachęcam do eksperymentowania i szukania swoich ulubionych połączeń.

Jeśli jeszcze nie pijesz regularnie soków warzywnych, to zapraszam do tego tekstu i sprawdź dlaczego warto >>

Składniki:
– resztki z wyciskania 2 buraków i 1 marchwi
– 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
– 1 cebula podsmażona
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– 1 łyżka sosu sojowego,
– 2 łyżeczki ziół prowansalskich
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól

Wykonanie:
1. W misce umieść resztki z wyciskania soku, kaszę jaglaną, oliwę i wszystkie przyprawy.

2. Z masy formuj kotlety, układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Piecz przez 30 minut w temperaturze 150 stopni.

Smacznego :)

.

Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!

.

Darmowy e-book z przepisami
na zdrowe śniadania
zdrowe śniadanie

ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz kilkanaście przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).

Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

Pobierz darmowy e-book >>

.

2 Responses

  1. Monika

    Mniam, super pomysł na kotleta do vege burgera 😀 właśnie szukałam takich i myślę, że w najbliższym czasie przetestuję. Dzięki!

    Odpowiedz

Odpowiedz na „Marysia PabichCancel reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *