Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek

12

Myślę, że grzyby są niedoceniane w naszych kuchniach. To prawda, że nie mają zbyt wielu kalorii, witamin i minerałów, ale mają substancje które wzmacniają naszą odporność i dlatego warto je jeść.

Aby zwiększyć ilość grzybów zjadanych w naszym domu szukam ostatnio pomysłów na potrawy z pieczarkami. Mam kilka sprawdzonych, nasze ulubione to zapiekanki oraz kasza gryczana z pieczarkami i białym winem. A teraz dołączyły kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek. Można je zjeść z kaszą i surówką lub jako burger w bułce (na zdjęciu).

Jeśli znasz fajne przepisy z pieczarkami, proszę daj mi znać w komentarzu :)

Składniki:
– 1/2 szklanki kaszy jaglanej
– 400-500 g pieczarek
– duża cebula
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– 1 łyżka ziół prowansalskich
– sól, pieprz

Wykonanie:
1. Kaszę jaglaną przelej na sitku gorącą i zimną wodą, ugotuj w podwójnej ilości wody. Kaszę jaglaną gotuje się przez 10 minut bez mieszania.

2. Cebulę podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojone pieczarki, sól i pieprz, podsmażaj aż pieczarki zmiękną.

3. Gorąca kaszę i pieczarki umieść w misce, dodaj zioła prowansalskie i płatki drożdżowe. Zmiksuj na masę.

4. Po lekkim ostudzeniu z masy formuj kotlety i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 150-180 stopni przez 30-40 minut.

Smacznego :)

kotelty_z_kaszy-png

12 Responses

  1. ewcia

    A JA MYJE. DROBNIUTKO SIEKAM DODAJE SOKU Z CYTRYNY I SOLI. POUGNIATAM TROCHĘ TAKĄ MASĘ ŁYŻKĄ (MOŻNA ZBLENDOWAĆ), ODSTAWIAM NA PARĘ GODZIN LUB NA NOC I POTEM DODAJĘ DO SURÓWEK I SAŁATEK. PIECZARKI OCZYWIŚCIE SUROWE. TYLKO Z ILOSĆIĄ NIE PRZESADZAĆ. W LODÓWCE W SŁOICZKU MOŻNA PRZECHOWYWAĆ PRZEZ DŁUGI CZAS.

    Odpowiedz

Odpowiedz na „Marysia PabichCancel reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *