Kotlety z soczewicy z burakiem i jarmużem

7

Kotlety z soczewicy to chyba nasz ulubiony obiad. Jest szybki w przygotowaniu, zawsze się udaje i pozwala wykorzystać resztki warzyw leżące w lodówce. Dzięki różnym dodatkom kotlety zawsze wychodzą trochę inne, zmieniamy też kasze i surówki z którymi je jemy i taki obiad nigdy nam się nie nudzi.

Tym razem do moich kotletów trafił ostatni burak, kilka liści jarmużu i dwa ząbki czosnku. Surowe kotlety z burakiem miały taki kolor jakby zostały zrobione z wołowiny :)

Mama nauczyła mnie aby do masy dodawać namoczone płatki owsiane, a nie suche jak robiłam do tej pory i teraz kotlety są bardziej wilgotne w środku i mniej się kruszą :)

Składniki (na 10 około kotletów):
– 1 szklanka suchej zielonej soczewicy
– 1 burak
– 1 cebula
– 2 duże liście jarmużu
– 1/2 szklanki płatków owsianych
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju
– sól, pieprz
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Wykonanie:
1. Soczewicę zamocz na 30 minut w gorącej wodzie, odcedź i ugotuj do miękkości (około 8-10 minut po wrzuceniu do wrzątku). Możesz to zrobić dzień wcześniej lub wykorzystać ugotowaną soczewicą, która została z przygotowywania innej potrawy.

2. Płatki owsiane zalej wodą i zostaw na 2-3 godziny.

3. Cebulę drobno pokrój i podsmaż na oleju.

4. Buraka obierz i zetrzyj na tarce lub w pojemniku blendera. Jarmuż pokrój w paski, wycinając twardą łodygę (z młodych liści nie trzeba wycinać łodygi).

5. Wszystkie składniki  i przyprawy umieść w dużej misce. Zmiksuj blenderem na papkę.

6. Z masy uformuj kotlety i układaj je na blaszce z papierem do pieczenia. Piecz około 40minut w temperaturze 180 stopni (grzałka z góry i dołu). W trakcie pieczenia można je odwrócić. Im dłużej będziesz je trzymać w piecu tym bardziej będą chrupiące ale też suche.

Kotlety podawaj z surówkami i kaszą lub w bułce jako burgery.

Przeczytaj dlaczego warto jeść soczewicę i sprawdź nasze inne przepisy z jej udziałem.

Jakie jest Twoje ulubione danie z soczewicą? :)

kotlety

7 Responses

  1. AgaP

    Mam soczewicę z puszki – czy do tego przepisu mam dać całą puszkę czy powinnam zmienić proporcje. Nie mam jarmużu – czy jak go pominę to się nie rozlecą? Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Aga, jarmuż możesz pominąć, masa będzie się kleić dzięki płatkom owsianym. Soczewica z puszki może być, tylko dobrze odcedzona, bo inaczej cała masa będzie za mokra. Ja bym dała 2 puszki, ale to może dlatego, że jak robię kotlety to od razu na 2-3 dni.

      Odpowiedz
  2. AgaP

    Kotlety zrobiłam wczoraj i są pycha!! Nie spodziewałam się tak dobrego efektu!! Co prawda zamiast sosu sojowego dałam łyżeczkę zielonego curry (jarmuż się znalazł i dodałam), soczewica z puszki i piekłam o 5 min za długo to naprawdę rewelacja. Zjadłam 3 na obiad i jeden na kolację :) Dzisiaj powtórka :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *