Krem dyniowo-pomidorowy

Zaczął się jesienny sezon na dynię, robiłam już muffinki dyniowe a teraz przyszła kolej na krem. Przygotowanie kremu z dyni jest bardzo proste i szybkie a cała trudność kryje się w jego doprawieniu. Mamy tutaj szerokie pole do popisu i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Dynia jest lekko słodka tak że można podkreślić ten smak przed dodanie miodu i cynamonu lub przygotować bardziej ostrą wersję z większą ilością pieprzu i ostrej papryki.

Krem z dyni można podać jako zupę lub sos do makaronu, a nadwyżki zamrozić na kolejną okazję.

Składniki:
– 1/4 dużej dyni
– 1 mała czerwona papryka
– 1 cebula
– 1 karton przecieru pomidorowego
– 1/4 łyżeczki oregano
– 2 łyżeczki miodu
– 2 łyżki mleka kokosowego (opcjonalnie)
– sól, pieprz

1. Dynię obierz i pokrój w kawałki 2x2cm. Włóż do garnka i ugotuj w małej ilości wody.

2. Gdy dynia będzie miękka i będzie się rozpadać, dodaj paprykę, przecier pomidorowy i wymieszaj. Zagotuj.

3. Na patelni podsmaż cebulę.

4. Do kremu dodaj cebulę, przyprawy, mleko kokosowe. Zmiksuj całość na gładko. Ewentualnie dosól lub dopieprz do smaku.

Idealnie smakuje posypany prażonymi pestkami dyni. Prażone pestki dyni uzyskasz smażąc je na suchej patelni do czasu aż zaczną podskakiwać (często mieszając aby się nie przypaliły). Są pyszne :)

krem_dynia2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *