Leczo z cukini i czerwonej fasolki

Leczo to magiczna nazwa na mieszankę ugotowanych warzyw. Potrawa jest magiczna bo można użyć dowolnych składników i zawsze się udaje. Zdecydowanie kojarzy mi się z latem, kiedy warzywa są najtańsze, a zielona fasolka sama się prosi żeby ją kupić :) Ale zimą i wiosną także możemy się cieszyć tym daniem, wykorzystując mrożoną fasolkę lub właśnie cukinie. Leczo z cukinii odpowiednio doprawione staję się gęste, aromatyczne i rozgrzewające, takie właśnie jakie powinno być w chłodniejsze dni.

Składniki (na 4 porcje):
– 1 szklanka czerwonej fasolki suchej (ewentualnie z puszki)
– 1 cebula
– 2 duże marchewki
– 1 czerwona papryka
– 2 cukinie
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1/2 łyżeczki kolendy
– 1/2 łyżeczki oregano
– 1 łyżeczka przyprawy curry
– 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
– sól, pieprz
– 1 łyżka oleju

Fasolkę umyj i namocz na noc w zimnej wodzie, ugotuj następnego dnia. W dużym garnku podgrzej olej i zrumień drobno posiekaną cebulę. Dołóż pokrojone na plasterki marchewki, dolej 1/3 szklanki wody i przykryj. Pokrój i dorzuć papryką a następnie cukinie (bez obierania). Duś na małym ogniu, do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wtedy wyłącz, dodaj fasolę, koncentrat i pozostałe przyprawy. Leczo najlepiej smakuje z brązowym ryżem, komosą ryżową lub makaronem.

Smacznego! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *