Leczo to jedna z moich ulubionych potraw, bo daje bardzo wiele możliwości. W najprostszej wersji to pomieszane, gotowane warzywa z odrobiną sosu pomidorowego. Tradycyjnie większość warzyw stanowiły pomidory i papryka, ale moja mama od zawsze robiła z fasolki szparagowej, cukinii lub kabaczka. Kiedyś z dodatkiem kiełbasy, teraz czerwonej fasoli lub tofu.
Ostatnio postanowiłam zmienić trochę smak leczo, dodałam curry, mleko kokosowe i chrupiące orzechy nerkowca. Zachęcam do wypróbowania 🙂
Składniki:
– cebula
– 2 marchewki
– 400 g fasolki szparagowej
– batat
– czerwona papryka
– 2 łyżeczki pasty curry
– pół puszki mleka kokosowego
– 300 ml przecieru pomidorowego
– 1/2 kostki tofu naturalnego
– 2 łyżki orzechów nerkowca
– 1/2 łyżeczki kuminu
– 1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
1. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie razem z pastą curry.
2. Dodaj połowę mleka kokosowego, pokrojonego w kostkę batata i paprykę oraz fasolkę szparagową.
3. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną.
4. Dodaj przecier pomidorowy, kumin, pokrojone w kostkę tofu, orzechy nerkowa, resztę mleka kokosowego. Wymieszaj i gotuj kolejne 10 minut.
5. Podawaj z dowolną kaszą lub ryżem.
Smacznego 🙂
.
Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!
.
ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz kilkanaście przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).
Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.
.
3 Comments
Fajny przepis 🙂
Przepyszny. U mnie trochę ubogie bo bez batata i tofu (miałam tylko wędzone). A pasta curry ostra 🙂 za to z komosą czarną. Wchodzi do naszego menu.
To jest zaleta tego typu dań, że można wymieniać składniki. Dać więcej marchewki albo dynię zamiast batatów. Cieszę się, że smakowało 🙂