Leczo warzywne z curry

Leczo warzywne z curry

Leczo warzywne z curry

Leczo to jedna z moich ulubionych potraw, bo daje bardzo wiele możliwości. W najprostszej wersji to pomieszane, gotowane warzywa z odrobiną sosu pomidorowego. Tradycyjnie większość warzyw stanowiły pomidory i papryka, ale moja mama od zawsze robiła z fasolki szparagowej, cukinii lub kabaczka. Kiedyś z dodatkiem kiełbasy, teraz czerwonej fasoli lub tofu.

Ostatnio postanowiłam zmienić trochę smak leczo, dodałam curry, mleko kokosowe i chrupiące orzechy nerkowca. Zachęcam do wypróbowania 🙂

Składniki:
– cebula
– 2 marchewki
– 400 g fasolki szparagowej
– batat
– czerwona papryka
– 2 łyżeczki pasty curry
– pół puszki mleka kokosowego
– 300 ml przecieru pomidorowego
– 1/2 kostki tofu naturalnego
– 2 łyżki orzechów nerkowca
– 1/2 łyżeczki kuminu
– 1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie:
1. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie razem z pastą curry.

2. Dodaj połowę mleka kokosowego, pokrojonego w kostkę batata i paprykę oraz fasolkę szparagową.

3. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną.

4. Dodaj przecier pomidorowy, kumin, pokrojone w kostkę tofu, orzechy nerkowa, resztę mleka kokosowego. Wymieszaj i gotuj kolejne 10 minut.

5. Podawaj z dowolną kaszą lub ryżem.

Smacznego 🙂

.

Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!

.

Darmowy e-book z przepisami
na zdrowe śniadania

zdrowe śniadanie

ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz kilkanaście przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).

Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

Pobierz darmowy e-book >>

.

3 Comments

  • Dietetyk Na Walizkach Posted 4 kwietnia 2019 13:16

    Fajny przepis 🙂

  • Monika Posted 7 kwietnia 2019 16:19

    Przepyszny. U mnie trochę ubogie bo bez batata i tofu (miałam tylko wędzone). A pasta curry ostra 🙂 za to z komosą czarną. Wchodzi do naszego menu.

    • Marysia Pabich Posted 8 kwietnia 2019 09:33

      To jest zaleta tego typu dań, że można wymieniać składniki. Dać więcej marchewki albo dynię zamiast batatów. Cieszę się, że smakowało 🙂

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *