Najprostrzy przepis na makaron z sosem pomidorowym i tofu

7

W poniedziałek Hania całą drogę z przedszkola opowiadała mi o pysznym makaronie, który mieli w przedszkolu. Poprosiła żebym przygotowała jej podobny w domu. Dzieciom się nie odmawia, więc we wtorek na obiad był makaron z sosem pomidorowym i tofu (zamiast mięsa).

Przejrzałam kilka przepisów w internecie, ale wszystkie były dla mnie zbyt czasochłonne. Jak zwykle na przygotowanie obiadu nie miałam zbyt wiele czasu. Dlatego wymyśliłam własną wersję :)

Jak wszystkie przepisy na naszym blogu, również ten obiad nie wymaga dużego nakładu pracy. Nie jest super wyszukany, ale za to jest prosty w wykonaniu i pyszny.

I jeszcze jedna ważna uwaga – jeżeli podobnie jak ja nie lubisz jeść surówek do dań z makaronu, to zjedz swoją porcję surówki/sałatki przed obiadem lub na kolacje :) Makaron jest pyszny, ale równie pyszne warzywa też trzeba zjeść 😉 Ja przed obiadem zjadłam miseczkę kiszonej kapusty.

Składniki (na 3 porcje):
– 1/2 kostki wędzonego tofu (około 80-100g)
– 2 ząbki czosnku
– 1 mała cebula
– 2 łyżki oleju
– karton przecieru pomidorowego
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 300 g makaronu

Wykonanie:
1. W garnku podgrzej olej i podsmaż na nim czosnek pokrojony w plasterki oraz cebulę pokrojoną w kostkę.

2. Tofu pokrusz widelcem (jak na tofucznicę) i podsmaż razem z cebulą.

3. Dodaj przecier pomidorowy, sól, pieprz i wędzoną paprykę.

4. Podgrzej i gotuj przez około 10 minut. W tym czasie ugotuj makaron.

5. Gotowy sos wymieszaj z ugotowanym makaronem i podawaj.

Smacznego :)

Makaron z sosem pomidorowym i tofu

7 Responses

  1. igła

    Dlatego często kupuję gotowce, sos do makaronu Primo Gusto bo ma dobry skład, makaron to najszybsze i smaczne danie .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *