Muffinki gryczane z jabłkiem

6

Najczęściej gdy mamy ochotę na coś słodkiego, to robię w domu muffinki. Przygotowuje się je migiem i pieką się szybciej niż inne ciasta. Część zjadamy wieczorem, a resztę zabieramy do pracy na drugie śniadanie. Przeważnie robiłam z mąki orkiszowej ale ostatnio zaczęłam eksperymentować z mąką gryczaną. Pierwsze muffinki były za suche lecz okazało się, że po dodaniu jabłka są idealne :)  Słodzone daktylami i bananem są zdrową przekąską o każdej porze dnia (o wiele lepszą niż Kinder mleczna kanapka ;)).

Składniki:

– 3/4 szklanki mąki gryczanej
– 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej
– 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka cynamonu
– 20-25 suszonych daktyli
– 1 dojrzały banan
– 3 łyżki oleju
– 1 jabłko
– garść rodzynek (opcjonalnie)

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 30minut. W misce wymieszaj suche składniki (mąka, soda, cynamon, siemię lniane). Daktyle zmiksuj z bananem, dodaj olej i przelej do suchych składników. Dobrze wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę jabłko (ze skórką) i rodzynki. Jeżeli masa jest za gęsta dodaj kilka łyżek mleka. Przełóż do foremek i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.

Smaczego :)

6 Responses

  1. Aneta

    U mnie też wypróbowane, ale coś skopałam chyba, bo wyszły baaaardzo suche. Musiałam ratować ciasto mlekiem i to w dużej ilości.
    Ale możliwe, że na początku coś pomieszałam z ilością mąki 😉
    Sprawdzę jeszcze raz na pewno, bo sam skład baaaaaardzo mi się podoba :)

    Odpowiedz
  2. Córa Sławy

    Pyszne ! Właśnie już jedną jem. Zmniejszylam o połowę liczbę słodkich składników a i tak są super. Jak miałam za gęste ciasto to dolałam wody także sa mięciutkie 😉 Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *