Muffinki piernikowe

3

Muffinki bez jajek, tłuszczu, cukru. Za to pachnące i aromatyczne :)

Pierwszy raz upiekłam muffinki bez oleju, po prostu o nim zapomniałam i udało się :) Co znaczy, że olej wcale taki potrzebny tam nie jest i można go pominąć lub dać mniej niż przeważnie sugerują w przepisach. Dla mnie to ważne bo oleje to źródło pustych kalorii, dużo lepiej dostarczać zdrowe tłuszcze w postaci orzechów czy awokado.

Składniki:
– 2 kubki mąki gryczanej
– 1 szklanka puree z dyni
– 2 łyżeczki sody
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżki przyprawy do piernika
– 20 suszonych daktyli
– 4 łyżki miodu
– 1 szklanka mleka roślinnego (np. domowe migdałowe)
– 1/2 szklanki rodzynek
– 1/2 szklanki orzechów
– płatki z migdałów

1. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na co najmniej 30 minut.

2. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika.

3. Do daktyli dodaj miód, mleko i zmiksuj razem z wodą w której się moczyły.

4. Zmiksowane daktyle i puree z dyni dodaj do suchych składników, porządnie wymieszaj. Możesz użyć robota, bo masa jest dość gęsta ale da się wymieszać łyżką.

5. Na koniec dodaj orzechy, rodzynki i jeszcze raz wymieszaj.

6. Przełóż do foremek, posyp płatkami migdałowymi i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut (do suchego patyczka).

Gotowe :)

 Muffinki piernikowe

Muffinki piernikowe

3 Responses

  1. Kasia

    Marysiu, jaką ilością wody zalać daktyle? Tylko tyle żeby je zakryć, czy więcej jej dać? Skoro całość idzie do ciasta, to wole się upewnić :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *