Miękkie pierniczki na święta

2

Miękkie pierniczki zawsze były moim świątecznym marzeniem. Wypróbowałam kilka przepisów z wałkowaniem i wycinaniem ciasteczek ale żaden nie daj satysfakcjonujących mnie rezultatów. Dlatego podeszłam do zadania od drugiej strony i mając duże doświadczenie w pieczeniu muffinek, przygotowałam pierniczki, które piecze się w foremkach jak muffinki. Idealną formę do moich wypieków udało mi się kupić w LIDLu, ale widziałam podobne także w Biedronce.

Pierniczki wyszły wspaniałe, mięciutkie, aromatyczne. Idealne do dekorowania. Takie na jeden gryz, po którym od razu sięga się po kolejnego. Pierwsze pierniczki znikały u nas jeszcze ciepłe. Ale następnego dnia polane czekoladą były jeszcze lepsze. Można je zrobić dzień lub dwa przed wigilią. Ja na pewno będę je robić na święta.

Składniki:
– 1 szklanka mąki ryżowej
– 1/2 szklanki mąki owsianej
– 100 g suszonych daktyli
– 1 banan
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru lub miodu)
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżka karobu i 1 łyżka kakao (lub 2 łyżki kakao)
– 1 laska cynamonu, 1 goździk, 1 ziele angielskie, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta mielonego imbiru lub 2 łyżki kupnej przyprawy do piernika

Wykonanie:
1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Daj tyle wody aby pokryła wszystkie daktyle ale nie więcej.

2. Mąkę ryżową otrzymasz mieląc w młynku do kawy ziarenka brązowego ryżu. Miel dokładnie małe porcje, tak aby kawałki ryżu nie były wyczuwalne. Mąkę owsianą również możesz zrobić samodzielnie, mieląc płatki owsiane.

3. Jeśli chcesz samodzielnie zrobić przyprawę do piernika zmiel w młynku do kawy: laskę cynamonu, goździk i ziele angielskie, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i mielonego imbiru. Możesz przygotować większą ilość i przechowywać w szczelnym pojemniku.

4. W misce wymieszaj suche składniki: mąki, sodę, kakao, karob i przyprawę do piernika.

5. W wysokim naczyniu zmiksuj blenderem: daktyle (razem z wodą), banana, olej i ksylitol.

6. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj. Masa powinna być dość gęsta.

7. Przekładaj do foremki, dokładnie wypełniając rogi gwiazdek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 8 minut. Po tym czasie wyjmij z pieca, odczekaj kilka minut aby pierniczki ostygły i wyjmij je z foremki. Ponownie nałóż masę do foremki i piecz. Powtarzaj aż cała przygotowana masa zamieni się w pierniczki :)

Mnie z podanych składników wyszły 4 pieczenia, czyli 60 małych, miękkich pierniczków. Do dekoracji użyłam rozpuszczonej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady (5 kostek) oraz wiórków kokosowych. Hania swoje kilka pierniczków udekorowała kolorową posypką. Świąteczny nastrój już zawitał do naszego domu.

Pierniczki mogą również być prezentem dla kogoś z Twoich bliskich. Zobacz inne pomysły na jadalne prezenty.

miękkie pierniczki

miękkie pierniczki

.

Pobierz darmowy e-book z przepisami na proste i zdrowe śniadania. Kliknij tutaj.

2 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *