Najprostszy jesienny deser – gotowane jabłuszka

W szare, jesienne popołudnia często mam ochotę na coś słodkiego i zarazem zdrowego, przygotowuję wtedy gotowane jabłuszka.

Wystarczy kilka minut i mam słodki, sycący i rozgrzewający deser. Nie zawiera dodatku cukru, więc można go jeść codziennie bez wyrzutów sumienia. Idealny na poprawę humoru w chłodniejsze dni :) Przydaje się także gdy z wizytą wpadną niezapowiedziani goście.

Składniki (na 1 porcję):
– 1 duże słodkie jabłko
– 1/2 dojrzałego banana
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– łyżka rodzynek

1. Jabłko obierz, pokrój na ćwiartki i na plasterki.

2. W małym garnuszku gotuj jabłko z niewielką ilością wody.

3. Gdy jabłka zaczną się rozpadać, dodaj pokrojonego drobno banana.

4. Gotuj mieszając do uzyskania pożądanej konsystencji.

5. Przełóż do miseczki, posyp cynamonem i rodzynkami.

Ugotowane jabłko i banana można również zmiksować blenderem dla uzyskania idealnie gładkiej konsystencji ale ja wolę takie z wyczuwalnymi kawałkami jabłka. Zmiksowany deser można podawać mały dzieciom.

Gotowane jabłuszko jest lekko strawne i można je podawać przy problemach z żołądkiem, typu grypa jelitowa czy biegunka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *