Naleśniki z kaszy jaglanej

5

Przeważnie robię na śniadanie placki (np. z dynia) bo smaży się je szybciej i łatwiej niż naleśniki. Ale czasem rodzinie przychodzi ochota na prawdziwe naleśniki i wtedy nie ma wyjścia, trzeba brać się do roboty 😉 Naleśniki w wersji wegańskiej z pełnoziarnistą mąką kiepsko mi wychodzą dlatego jeżeli smażę naleśniki to tylko z tego przepisu.

Zamiast mąki używa się ugotowanej kaszy jaglanej (najzdrowszej kaszy!!) dzięki temu naleśniki są zdrowsze. Ten przepis polubiłam głównie z powodu prostoty wykonania. Naleśniki z kaszy jaglanej nie przywierają i się nie drą. Najlepiej smakują od razu, niestety po ostudzeniu stają się suche i ciężko je zwinąć bo zaczynają się kruszyć ale u nas przeważnie jest ich za mało, a nie za dużo, tak że nie mamy z tym problemu :)

Składniki (na około 10 naleśników):
– 15 łyżek ugotowanej, zimnej kaszy jaglanej (Jak ugotować kaszę jaglaną?)
– 12 łyżek skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej *
– 5 łyżek oleju
– 1 szklanka mleka roślinnego (np. domowego migdałowego)
– 1 szklanka wody

1. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. Ale nie dawaj od razu całej wody bo ciasto łatwiej rozrzedzić niż zagęścić.

2. Sprawdź konsystencję i ewentualnie dolej więcej wody.

3. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (tylko przed pierwszym naleśnikiem). Odwracaj na drugą stronę gdy brzegi zaczną odstawać.

* Jeśli nie unikasz glutenu zamień 5 łyżek mąki ziemniaczanej, na mąkę pszenną. Naleśniki bądą się ładniej rumieniły :)

Naleśniki możesz jeść same, z dowolnym dżemem, serkiem z tofu lub czekoladowym kremem z daktyli.

Wypróbuj również nasz przepis na budyń z kaszy jaglanej.

Przepis na naleśniki pochodzi ze strony: smakoterapia.blogspot.com

.

Tofu na słodko
– 1/2 kostki tofu
– 6 suszonych daktyli
– banan (opcjonalnie)

1. Wszystkie składniki zmiksuj w pojemniku blendera. Możesz dodać kilka łyżek wody jeżeli lubisz rzadszą konsystencję serka.

2. Serkiem smaruj naleśniki, zawijaj i podawaj z dowolnymi świeżymi owocami.

naleśniki z kaszy jaglanej

.

Nasza Hania najbardziej lubi naleśniki bez dodatków. Ciasteczkowy Potwór też 😉

naleśniki z kaszy jaglanej

.

nalesniki.png

Znasz kogoś, komu może przydać się ten przepis? Udostępnij proszę!

5 Responses

  1. gosiamil

    Są to jedne z niewielu naleśników, które mi wyszły (zrobiłam bez mleka roślinnego, którego akurat nie miałam, tylko z wodą gazowaną)! Fajny, łatwy przepis – polecam!

    Odpowiedz
  2. magda

    Witam, a u mnie wyszło ciasto bardzo lepiące i przylepiało się do patelni. , a co za tym idzie przypalaly się i nie udawało się ich obrócić. Próbowałam z różnymi patelniami . … w czym mógł tkwić błąd? Zdążyło Wam się to kiedyś? Próbowałam z różnymi gęstościami ciasta. Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Ja liczę łyżki kaszy i skrobi, ciasto zawsze wychodzi trochę inne, ale do patelni się nie przylepia. Jak dam za duży ogień to zewnętrzna warstwa się przypala a w środku jest surowe. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to dobrze nagrzać patelnię i posmarować lekko olejem.

      Odpowiedz

Odpowiedz na „Marysia PabichCancel reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *