Ogórki kiszone przepis z czosnkiem i chrzanem

Nie ma lata bez kiszonych ogórków :) Jedzone samodzielnie, na kanapkach oraz oczywiście w sałatkach i surówkach, zawsze są pyszne.

Poza smakiem, kiszonki mają również inne zalety, są źródłem bakterii probiotycznych, oraz jednym z najlepszych sposobów na przechowywanie warzyw na zimę. Warto kontynuować tradycję, którą od pokoleń przekazują sobie nasze babcie.

Najbardziej popularne kiszonki to ogórki, kapusta i buraki, ale kisić można również inne warzywa (kalafiora, rzodkiewki, marchew). Poniższy przepis na kiszone ogórki pochodzi z naszego e-booka Sekrety Kiszonek, znajdziesz tam również inne przepisy oraz garść praktycznych wskazówek.

Składniki (na litrowy słoik):
– 8-12 ogórków (w zależności od wielkości)
– 3 ząbki czosnku
– duży baldach kopru (idealnie jeśli nasiona kopru są już suche)
– 2 małe kawałki świeżego chrzanu (ok. 2 cm)
– liść chrzanu (można zrezygnować)
– 2 liście porzeczki (można zrezygnować)
– solanka 500 ml + 1/2 łyżki soli

Wykonanie:
1. Opłucz ogórki, obierz czosnek, chrzan pokrój na małe kawałki.

2. Do czystego słoika najpierw włóż przyprawy, a następnie ciasno układaj ogórki.

3. Zalej słoną wodą ogórki tak, aby były dokładnie przykryte. Zakręć słoik i odstaw.

4. Ogórki będą gotowe do zjedzenia już po 4 dniach.

Smacznego :)

.

Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!

.

E-book z przepisami na kiszonki

 

rzodkiewki-300x212Sekrety kiszonek to nasz e-book, w którym znajdziesz 29 przepisów na pyszne kiszonki. Od klasycznych ogórków i buraków, przez kalafior do fasolki szparagowej i rzodkiewek.

Dowiesz się również dlaczego kiszonki są tak zdrowe, czy dzieci mogą je jeść, dlaczego nie można z nimi przesadzać (sól!).

Dowiedz się więcej >>

.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *