Orzechowy sernik z kaszy jaglanej z czekoladową polewą

4

Kokosowa wersja sernika z kaszy jaglanej bardzo Wam się podobała i nam również smakowała :) Ale przecież nie można ciągle jeść tego samego ciasta, dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na sernik w lekko zmienionej wersji.

Zamiast wiórków kokosowych dałam do masy masło orzechowe, a wierzch udekorowałam polewą czekoladową. Nie miałam niestety płatków migdałowych do dekoracji, ale możecie dowolnie udekorować swój sernik. Ładnie będą wyglądać wiórki kokosowe, płatki migdałowe, a także orzechy włoskie.

Składniki na ciasto:
– 1 szklanka kaszy jaglanej
– 3 szklanki mleka roślinnego
– sok z połowy cytryny
– stała część z puszki mleka kokosowego 400 ml (dobrze schłodzonego)
– 1/2 szklanki ksylitolu/cukru
– 1/2 szklanki rodzynek
– 3 łyżki masła orzechowego

Składniki na polewę:
– 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 4 łyżki mleka roślinnego

Wykonanie:
1. Kaszę jaglaną przepłucz na sitku zimną wodą i przelej wrzątkiem.

2. Kaszę zalej mlekiem roślinnym i gotuj pod przykryciem przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli kasza zacznie przywierać, dolej więcej mleka. Uwaga! Może wykipieć, szczególnie na początku lepiej nie wychodzić z kuchni.

3. Do ugotowanej kaszy dodaj stałą część z puszki mleka kokosowego (aby stała mleko rozdzieliło się na stałą część i wodę, musi być dobrze schłodzone), cukier/ksylitol, masło orzechowe, sok z cytryny i zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Dodaj rodzynki i wymieszaj.

4. Masę przelej do foremki (natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia), posyp wiórkami kokosowymi i piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy wierzch się zrumieni, przykryj papierem do pieczenia i piecz dalej.

5. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (miseczkę lub mały garnuszek z czekoladą zanurz we wrzątku), dodaj olej kokosowy, mleko i wymieszaj.  Ostudzony sernik polej polewą, może dodatkowo udekorować płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi. Podawaj gdy polewa zastygnie.

Smacznego :)

sernik z kaszy jaglanej

 .

4 Responses

    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Mleko należy dodać do gorącej kaszy, od razu po gotowaniu. Ma być schłodzone aby oddzielić stałą część mleka od wody (wykorzystuje się tylko stałą część).
      Dzięki za to pytanie, doprecyzuję w przepisie :)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *