Owsianka z wiśniami

6

Wiem, że jest dopiero maj i nie sezon na wiśnie, ale właśnie odkryłam mrożone wiśnie w LIDL i są tak pyszne, że przecież nie mogę nie podzielić się z Wami tym odkryciem!

Wiśnie można dodać bezpośrednio do gotowania owsianki lub zrobić z nich oddzielny sos. W każdej wersji są pyszne!

Gotuję owsiankę co najmniej 3-4 razy w każdym tygodniu, aby nam się nie nudziła wykorzystuję różne owoce, a czasami dodaję kakao, aby uzyskać czekoladową wersję :)

Szukasz urozmaicenia na swoje śniadania? Chcesz wiedzieć jakie inne śniadania jemy? Pobierz nasz darmowy e-book z przepisami. Zapraszamy :)

.

Owsianka z wiśniami

Składniki (na 3 osoby):
– 15 łyżek płatków owsianych
– 10 suszonych daktyli
– 2 łyżki rodzynek
– 2 łyżki ziarenek słonecznika
– garść dowolnych orzechów
– 1 banan
– 3/4 szklanki wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
– 1 łyżka ksylitolu lub cukru (opcjonalnie)
– 3 łyżki mielonego siemienia lnianego

Wykonanie:
1. Wiśnie wsyp do małego garnuszka i zacznij podgrzewać. Dodaj łyżkę zmielonego siemienia i łyżkę ksylitolu/cukru. Ksylitol możesz pominąć jeśli lubisz kwaśne wiśnie. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż wiśnie się rozmrożą i puszczą sok. Odstaw na kilka minut, w tym czasie siemię lniane wciągnie nadmiar płynu i powstanie konsystencja kisielu z owocami.

2. W większym garnku podgrzej 300 ml wody, dodaj daktyle, płatki owsiane, rodzynki i ziarenka słonecznika. Płatki możesz namoczyć na noc w zimnej wodzie, aby owsianka szybciej się gotowała.

3. Gotuj mieszając. Gdy owsianka zgęstnieje, dodaj pokrojonego banana oraz 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego.

4. Przełóż na talerze, dodaj orzechy i podgrzane wiśnie.

Smacznego :)

owsianka bez mleka

6 Responses

  1. Iwona

    Genialne! Moja owsianka nr1, tylko robiłam bez daktyli, bo z nimi mi za słodko. Dodałam łyżkę jagód goji. Tyle od siebie. Wiśnie uwielbiam, dzięki za podpowiedź, gdzie kupić dobre mrożone 😃

    Odpowiedz
  2. Ewa

    Uwielbiam owsiankę, ale gotuję ją w podstawowej angielskiej wersji. Może powinnam spróbować tych wiśni…

    Odpowiedz
    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Wiesz, że nie wiem co to znaczy w angielskiej wersji? Myślałam, że angielskie śniadanie to fasolka na tostach i kiełbasa :) Mam nadzieję, że nie jest to owsianka z solą? Coś takiego dostaliśmy w hostelu w Szwecji, OHYDA! Wiśnie polecam!

      Odpowiedz

Odpowiedz na „Ania Liść jarmużuCancel reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *