Owsianka z wiśniami

Owsianka z wiśniami

Owsianka z wiśniami

Wiem, że jest dopiero maj i nie sezon na wiśnie, ale właśnie odkryłam mrożone wiśnie w LIDL i są tak pyszne, że przecież nie mogę nie podzielić się z Wami tym odkryciem!

Wiśnie można dodać bezpośrednio do gotowania owsianki lub zrobić z nich oddzielny sos. W każdej wersji są pyszne!

Gotuję owsiankę co najmniej 3-4 razy w każdym tygodniu, aby nam się nie nudziła wykorzystuję różne owoce, a czasami dodaję kakao, aby uzyskać czekoladową wersję 🙂

Szukasz urozmaicenia na swoje śniadania? Chcesz wiedzieć jakie inne śniadania jemy? Pobierz nasz darmowy e-book z przepisami. Zapraszamy 🙂

.

Owsianka z wiśniami

Składniki (na 3 osoby):
– 15 łyżek płatków owsianych
– 10 suszonych daktyli
– 2 łyżki rodzynek
– 2 łyżki ziarenek słonecznika
– garść dowolnych orzechów
– 1 banan
– 3/4 szklanki wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
– 1 łyżka ksylitolu lub cukru (opcjonalnie)
– 3 łyżki mielonego siemienia lnianego

Wykonanie:
1. Wiśnie wsyp do małego garnuszka i zacznij podgrzewać. Dodaj łyżkę zmielonego siemienia i łyżkę ksylitolu/cukru. Ksylitol możesz pominąć jeśli lubisz kwaśne wiśnie. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż wiśnie się rozmrożą i puszczą sok. Odstaw na kilka minut, w tym czasie siemię lniane wciągnie nadmiar płynu i powstanie konsystencja kisielu z owocami.

2. W większym garnku podgrzej 300 ml wody, dodaj daktyle, płatki owsiane, rodzynki i ziarenka słonecznika. Płatki możesz namoczyć na noc w zimnej wodzie, aby owsianka szybciej się gotowała.

3. Gotuj mieszając. Gdy owsianka zgęstnieje, dodaj pokrojonego banana oraz 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego.

4. Przełóż na talerze, dodaj orzechy i podgrzane wiśnie.

Smacznego 🙂

owsianka bez mleka

11 Comments

  • Ania Liść jarmużu Posted 16 maja 2017 14:50

    Właśnie szukam urozmaicenia owsiankowych śniadań, więc takie wiśnie będą w sam raz! Muszę tylko ich poszukać w sklepach 🙂

    • Marysia Pabich Posted 16 maja 2017 19:50

      Polecam 🙂 Ja uwielbiam to połączenie, chociaż czekam już też na świeże truskawki 🙂

  • Iwona Posted 16 maja 2017 21:57

    Genialne! Moja owsianka nr1, tylko robiłam bez daktyli, bo z nimi mi za słodko. Dodałam łyżkę jagód goji. Tyle od siebie. Wiśnie uwielbiam, dzięki za podpowiedź, gdzie kupić dobre mrożone ?

    • Marysia Pabich Posted 17 maja 2017 08:44

      Dobre rzeczy trzeba polecać dalej 🙂 Mnie podpowiedziała jej moja mama 🙂

  • Ewa Posted 23 maja 2017 18:15

    Uwielbiam owsiankę, ale gotuję ją w podstawowej angielskiej wersji. Może powinnam spróbować tych wiśni…

    • Marysia Pabich Posted 23 maja 2017 18:39

      Wiesz, że nie wiem co to znaczy w angielskiej wersji? Myślałam, że angielskie śniadanie to fasolka na tostach i kiełbasa 🙂 Mam nadzieję, że nie jest to owsianka z solą? Coś takiego dostaliśmy w hostelu w Szwecji, OHYDA! Wiśnie polecam!

  • Maciej Krysiak Posted 14 grudnia 2017 14:40

    Przepis wykorzystałem kilka razy latem – użyłem świeżych owoców – śniadanie palce lizać.

  • ja i juz Posted 28 kwietnia 2020 10:51

    jak można pisać OHYDA!???!! to że tobie coś nie pasuje nie znaczy że musisz się tak lekceważąco do tego odnosić. niby taka miła kulturalna…a tu wyjeżdża z czymś takim. żałosne..

    • Marysia Pabich Posted 28 kwietnia 2020 12:03

      Dla mnie ta owsianka była ohydna i już. Nie jest to lekceważenie, tylko wyrażenie mojego zdania. Każdy lubi, to co lubi. Pozdrawiam 🙂

  • mmm Posted 21 grudnia 2022 16:39

    Czytając ten przepis pomyślałam sobie “a co mi tam, dodam tego słonecznika”. Nie, bardzo nie, owsianka stała się ohydna. Wszystko wina słonecznika, bo wręcz odstręcza mnie nawet jego zapach dochodzący z talerzyka :-/

    • Marysia Pabich Posted 21 grudnia 2022 17:05

      Nic na siłę 🙂 My jemy owsiankę ze słonecznikiem od 10 lat i nikt nie marudzi.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *