Wbrew pozorom wegańskie kanapki można zrobić na wiele sposobów. Naszymi ulubionymi smarowidłami na chleb są pasty z roślin strączkowych. Przeważnie robię pastę z soczewicy, gdyż najszybciej się ją gotuje. Równie pyszna jest pasta z ciecierzycy. Można ją przygotować jako klasyczny hummus, z czosnkiem i sokiem z cytryny, ale również w wielu innych wersjach.
Jedną z moich ulubionych wersji jest pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami. Same pomidory są tak aromatyczne, że doprawienie tej pasty jest bardzo proste. Pastę wykorzystujemy na kanapki, a także do tortilli.
Składniki:
– 2 szklanki ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
– 3 suszone pomidory
– 2 łyżki oleju z pomidorów
– 1 duża łyżka pasty tahini
– 1/2 szklanki zimnej wody
– sól, pieprz
– sok z połowy cytryny
Wykonanie:
1. Ciecierzycę namocz na noc w zimnej wodzie.
2. Rano przepłucz na sitku, przelej wodą i gotuj bez przykrycia na dużym ogniu (przez 15 minut od czasu zagotowania). Przepłucz na sitku, zalej zimną wodę, dodaj sól i gotuj do miękkości.
3. Wystudzoną ciecierzycę i pozostałe składniki umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj końcówką blendera na gładką pastę.
4. Do gotowej pasty możesz jeszcze dodać kilka suszonych pomidorów pokrojonych w małe kawałki.
Smacznego 🙂
Jeśli podobał Ci się ten tekst, podziel się nim, korzystając z przycisków poniżej. Dziękujemy 🙂
4 Comments
Wygląda bardzo smacznie. Wstyd się przyznać ale jeszcze nie robiłam niczego z ciecierzycy. Chyba czas spróbować 🙂
pozdrawiam
Hania
Zachęcam 🙂 Ciecierzyca jest pyszna, nawet taka tylko ugotowana 🙂
Pyszota, zwłaszcza do świeżego chleba. Właśnie pałaszujemy:)
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂 To jedna z moich ulubionych past 🙂