Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

4

Wbrew pozorom wegańskie kanapki można zrobić na wiele sposobów. Naszymi ulubionymi smarowidłami na chleb są pasty z roślin strączkowych. Przeważnie robię pastę z soczewicy, gdyż najszybciej się ją gotuje. Równie pyszna jest pasta z ciecierzycy. Można ją przygotować jako klasyczny hummus, z czosnkiem i sokiem z cytryny, ale również w wielu innych wersjach.

Jedną z moich ulubionych wersji jest pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami. Same pomidory są tak aromatyczne, że doprawienie tej pasty jest bardzo proste. Pastę wykorzystujemy na kanapki, a także do tortilli.

Składniki:
– 2 szklanki ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
– 3 suszone pomidory
– 2 łyżki oleju z pomidorów
– 1 duża łyżka pasty tahini
– 1/2 szklanki zimnej wody
– sól, pieprz
– sok z połowy cytryny

Wykonanie:
1. Ciecierzycę namocz na noc w zimnej wodzie.

2. Rano przepłucz na sitku, przelej wodą i gotuj bez przykrycia na dużym ogniu (przez 15 minut od czasu zagotowania). Przepłucz na sitku, zalej zimną wodę, dodaj sól i gotuj do miękkości.

3. Wystudzoną ciecierzycę i pozostałe składniki umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj końcówką blendera na gładką pastę.

4. Do gotowej pasty możesz jeszcze dodać kilka suszonych pomidorów pokrojonych w małe kawałki.

Smacznego :)

pasta.png

Jeśli podobał Ci się ten tekst, podziel się nim, korzystając z przycisków poniżej. Dziękujemy :) 

4 Responses

Odpowiedz na „Marysia PabichCancel reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *