Pasta z zielonej soczewicy z awokado i rukolą

9

Wiele razy robiłam pastę z zielonej soczewicy, ale ta wersja nie ma sobie równych. Jest PRZEPYSZNA!! Przepis mojej mamy. Muszę przyznać, że moja mama gotuje bardzo dobrze, a przestawienie się na kuchnię wegańską nie zajęło jej wiele czasu. Zawsze kiedy jedziemy do Babci Gosi (jak mówi nasza Hania) możemy liczyć na coś pysznego i chociaż mama nadal sporadycznie je mięso to często zaskakuje mnie wegańskimi potrawami jakich wcześniej nie znałam.

Składniki:
– 200g suchej zielonej soczewicy
– 1/2 małej cebuli
– 1 awokado
– rukola
– płatki drożdżowe (opcjonalnie)
– sól, pieprz
– 2 łyżki oleju

1. Soczewicę zalej wrzątkiem na 30 minut. Odcedź i ugotuj do miękkości (około 15minut).

2. Ugotowaną soczewicę i pozostałe składniki (awokado i cebula pokrojone) umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj na masę.

3. Sprawdź czy nie trzeba bardziej dosolić i gotowe :) Pasta smakuje idealnie ze świeżymi pomidorami.

pasta4

9 Responses

    • Marysia Pabich
      Marysia Pabich

      Szkoda :( ale rzeczywiście nie każdemu to samo smakuje. Jak ktoś nie przepada za dużą ilością cebuli to bezpieczniej zrobić bez, cebulę można zawsze pokroić na plasterki i położyć na kanapkę :)

      Odpowiedz
  1. Agnieszka_Agatha

    No właśnie mnie też zastanawia ta cebula – może lepiej zeszklić ją lub zahartować pokrojoną wrzątkiem ? A ile taką pastę można trzymać zamkniętą w słoiczku?

    Odpowiedz
      • Marysia Pabich
        Marysia Pabich

        Zmniejszyłam ilość w przepisie do 1/2 małej cebuli. Kolejny raz można dać więcej jeśli będzie smakowało. A jeśli ktoś nie lubi smaku surowej cebuli, to może pominąć :)
        Pamiętam z dzieciństwa jak tata prosił mnie o kanapkę z samą cebulą. Może u nas taka cebulowa rodzina :)

        Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *